У черкаському ковідному центрі побільшало хворих. Якщо на початку січня там перебували дев’ятеро пацієнтів, то нині – 22, розповіла Суспільному керівниця міської інфекційної лікарні Світлана Волгіна.

Без захисних костюмів та щитків – за новими правилами нині медики убезпечуються менше. Тож і працювати легше, зазначила медсестра Мая Якубовська: “За новими правилами убезпечення, нам не так спекотно, комфортніше тепер. І працювати легше”.

Нині у ковідному шпиталі 56 пацієнтів з ознаками ГРВІ. У 22 із них підтвердили коронавірус.

За останні три тижні кількість пацієнтів лише зростає, розповідає медсестра Мая Якубовська. Утім, перебіг недуги – легший, ніж зазвичай, хвороба “помолодшала”: “Температури дуже високі, але вони спадають. І хоча б стабільні. Пацієнти із двадцяти років і до 30-40. Дуже багато. Раніше за 70 були в основному, а зараз молоді”.

А ось кількість летальних випадків зменшилася, зазначила директорка Черкаської міської інфекційної лікарні Світлана Волгіна.

“Якщо в період активного поширення COVID-19 по Черкаській області середня летальність була десь 1,7; 1,9 – це інтенсивний показник, то на сьогодні це вже менше одиниці. У цю групу потрапляють пацієнти, які мають фонові захворювання: онкологічні, виражений некомпенсований цукровий діабет, люди після перенесених хвороб судинної системи тощо”, – зауважила вона.

Дослідження на коронавірус відбувається у спеціальній лабораторії. За останній тиждень його підтверджують все частіше: щодня фіксують 20-30 позитивних тестів, розповіла завідувачка вірусологічного відділу лабораторії інфекційної лікарні Юлія Філімонова: “Статистика говорить, що рівень захворюваності збільшується. Щодня досліджуємо 30-40 пацієнтів, із них – близько десяти позитивних”.

Чи циркулює новий штам у Черкасах, додала вона, поки що невідомо, бо наявне обладнання не визначає мутації вірусу.