— У грудні чистив сніг. Відчув, що не вистачає повітря. Верхній тиск підскочив до 200, а нижній упав на нуль. У лікарні зробили рентген, — каже 58-річний Володимир Романенко із селища Холоднянське Смілянського району на Черкащині. — Лікар сказав: “У тебе накрився клапан”.

Чоловіка обстежили в обласному кардіоцентрі, пише “Газета по-українськи“.

— 26 лютого прооперували. Згодом побачив, що в мене дуже маленький шрам на грудях. Виписали 11 березня. Через місяць був у кардіоцентрі на консультації. Все добре.

Реабілітаційний період триватиме три місяці. Потрібно пити ліки для розріджування крові.

— При мініінвазивному втручанні розріз становить 7 сантиметрів. А виконуються ті самі маніпуляції на серці, як і при стандартній операції. Завдяки таким операціям реабілітація проходить швидше, — розповідає 33-річний Олег Журба, головний позаштатний кардіохірург Черкаського обласного кардіоцентру.

Для таких операцій медзаклад отримав відеоторакоскопічну стійку та інструменти, придбані за державну субвенцію в 4 млн. грн.

— Операція виконується із зупинкою серця і зі штучним кровообігом. На поверхні стегна робимо 3-сантиметровий розріз. Звідти в праве передсердя протягуємо трубочку, по якій тектиме кров. Розріз на грудях треба зробити без жодної помилки. Оперуємо за допомогою довгих інструментів, — пояснює Олег Журба.

У кардіоцентрі за новою методикою прооперували вісьмох людей.

— Найпершими були чоловік і жінка. У пацієнта була проблема з мітральним клапаном. Зберегли його, зробили корекцію. Серце зупиняли на 1 годину 25 хвилин. У жінки мітральний клапан уразив ревматизм. Тут корекція була б не ефективна, тому їй поставили біологічний протез клапана. Серце пацієнтки не працювало 1 годину 40 хвилин. За звичайної операції в палату переводимо через три дні після відділення інтенсивної терапії. Після мініінвазивної обоє пацієнтів були в реанімації дві доби. Могли одразу вставати, ходити, лягати на бік. Додому виписали на дев’яту добу, — говорить Олег Журба.

Любов Карнарук