Лісівники Черкащини відзначили професійне свято. На урочистості, що відбулися 13 вересня, завітали голова Черкаської обласної державної адміністрації Ігор Шевченко, заступник голови Черкаської ОДА Костянтин Омаргалієв, перший заступник голови Черкаської обласної ради Валентин Тарасенко, щоб вручити лісівникам нагороди та відзнаки за сумлінну працю, високий професіоналізм та вагомі трудові здобутки.

Очільник області Ігор Шевченко привітав лісівників Черкащини та подякував за ту роботу, що вони здійснюють для збереження та примноження лісових насаджень краю.

– Ваша робота є важливою і для збереження довкілля, і для промисловості. Як свідчать показники, лісова галузь на Черкащині розвивається, впроваджуються сучасні технології і з вирощування лісу, і з оброблення деревини. Люди, які працюють в галузі, – це патріоти своєї справи.

Вітаючи присутніх, перший заступник голови Черкаської обласної ради Валентин Тарасенко зазначив, що лісове господарство – серед тих галузей, що прославляють Черкащину.

Начальник управління Олександр Дзюбенко зауважив, що на рахунку лісівників Черкащини чимало добрих, корисних, необхідних для громад та держави справ й здобутків, які є основою економічної стабільності, запорукою екологічної, енергетичної безпеки Черкаського краю.

Лісове господарство має низку здобутків. Відтворення лісів проведено на площі 1320 гектарів. Посіяно 14 гектарів лісових розсадників. До наступної лісокультурної кампанії вирощується 10 мільйонів сіянців  основних лісоутворюючих порід.

Ще одним важливим напрямком лісівничої діяльності є забезпечення належного рівня охорони лісових масивів від пожеж. В цьому році вжиті заходи дали змогу не допустити великих загорань під час пожежонебезпечного сезону. Із початку року зафіксовано 39 низових лісових пожеж на загальній площі 6,5 гектарів. Відеонагляд за лісовими масивами здійснюють 14 телевізійних систем спостереження, функціонує 26 лісових пожежних станцій.

Усі підприємства працюють прибутково, оновлюється техніка та інші основні засоби. За результатами роботи першого півріччя отримано 19 мільйонів гривень чистого прибутку. Направлено 15 мільйонів гривень власних коштів лісгоспів на освоєння капітальних інвестицій. На заходи з охорони праці у держлісгоспах витрачено 1,3 млн гривень.

blankЛісівники Черкащини не стоять осторонь і постійно допомагають Збройним силам України та військовослужбовцям. Відремонтовано 30 кілометрів лісових доріг. В області функціонує понад 200 рекреаційних пунктів. Значна робота здійснюється в рамках співпраці з громадськістю та молоддю. У цьогорічних лісівничо-природничих акціях з садіння лісу взяли участь понад 4 тисячі осіб. Відновлено 8 лісових джерел та криничок. Створено 10 еколого-просвітницьких стежок. За постійної лісівничої підтримки на Черкащині діють 13 шкільних лісництв, де лісівничу справу вивчають понад 300 дітей середньої та старшої ланки.

Як зауважив начальник управління, вагомий вклад лісівники Черкащини роблять у наповнення державної казни. За 8 місяців 2019 року сплачено до зведеного бюджету 190 мільйонів гривень податків, зборів та обов’язкових платежів. Сплачено єдиного соціального внеску 38 мільйонів гривень.

У ході урочистостей було нагороджено школярів – переможців дитячого конкурсу малюнків на тему «Людина та ліс». Вітання лісівники Черкащини отримали від ветеранів галузі, викладачів та студентів  спеціальності «Лісове господарство» Черкаського державного технологічного університету.

До професійного свята роботу лісівників Черкащини високо оцінено на різних рівнях – 34 нагорода Державного агентства лісових ресурсів України,  3 нагороди обласної державної адміністрації, 4 нагороди обласної ради, понад 70 нагород та відзнак обласного управління, численні Грамоти по профспілковій лінії. Частину з них було вручено на офіційному заході з нагоди святкування Дня працівника лісу, решта – в структурних підрозділах.

За інформацією Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства.