Цьогорічне літо в Україні буде дуже спекотним, прогнозує Український гідрометцентр. «У нас практично щоліта  зростає температура. Плюс 35-40 градусів — це та межа, яка буде в більшості областей України в липні-серпні», — сказав директор центру Микола Кульбіда на засіданні держкомісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. І додав, що кількість днів з настільки високою температурою за останні 10 років збільшилася втричі. Пише «Черкакський край».

Чи буде це літо на Черкащині особливо жарке, чи як звичайно? Бо ж холодне до нас давним-давно не навідувалось, а «нормальним» за середніми температурами синоптики називають літо 2004 року.

Як повідомляє Віталій Постригань, начальник Черкаського обласного гідрометцентру, на Черкащині цього року відхилення від норми по трьох літніх місяцях — також у плюсовий бік: у червні норма 18,4° С, прогноз — 20° С, у липні 19,8°С проти очікуваних 22°С, у серпні 19° С проти 21°С. Велика кількість періодів із спекою 30-35 градусів, яка буде супроводжуватися ґрунтовою засухою. Адже навіть якщо дощ випадає, то з розжареного ґрунту швидко випаровується.

Стривожені городники і дачники: знову огірки, помідори, перці зазнають сонячних опіків і вкриються некрозами, овочі попечуться на ґрунті, який розжарюється до 60 градусів. Новий досвід, спричинений надміром сонця: грядки накривають «дахом» з агроволокна, поливають лише рано-вранці або ввечері, щоб краплі не спрацювали як лінза. Дехто «забілює» рослини глиною з господарським милом (як прилипачем).  Напитують сорти й гібриди, стійкі до опіків.

По області пройшли дощі та грози. Як поширюється в соцмережах інформація, цього понеділка у Черкасах випала місячна норма опадів. Але, схоже, це так здалося жителям міста у тих мікрорайонах, де погано працює зливова каналізація (як от на фото — вул. Гагаріна, «Митниця»). Адже, як спростовує Віталій Постригань, насправді опадів було 26 процентів від норми. Головний синоптик області також зауважує, що травневий дощ надзвичайно цінний для сільського господарства, бо ж у рослин зараз саме формуються вегетативні органи, закладається урожай.