З 1 січня практично всі водоканали області підвищили ціну на воду й водовідведення. Зростання цін пояснюють дорожнечею електроенергії та матеріалів. Розповідає Юрій Стригун в газеті “Вечірні Черкаси“.


В обласному центрі ціна на водопостачання становить 13,848 грн/1 м3 (з ПДВ). На централізоване водовідведення – 13,8 грн/1 м3 (з ПДВ).

У пресслужбі черкаського «Водоканалу» пояснюють, що зміна тарифів обумовлена збільшенням витрат на оплату електроенергії на 32,5%, на оплату податків та зборів на 82,7%, на реагенти на 13,83%, на підкачку води іншими організаціями на 5,98% тощо. Також значно збільшилися витрати на послугу з очищення стічних вод, яку надає ПрАТ «Азот» – 42,08%.

У Тальному теж зросли тарифи на воду з 1 січня.

– Електроенергія зробила такий стрибок, що втримати тарифи на старому рівні не було ані найменшої можливості, – каже керівник тальнівського «Водоканалу» Володимир Гречка. – З горем навпіл перед Новим роком змогли виплатити працівникам заробітну плату за листопад. Зараз я сиджу перед паперами й думаю, що мені робити? Сплатити податки, заплатити за електроенергію чи виплатити людям заробітну плату. Тому іншого виходу окрім збільшення плати за воду не лишалося. Відтак тарифи зросли до 28 гривень 95 копійок за куб води й до 46 гривень 45 копійок за водовідведення. Аналогічна ситуація в Жашкові – там куб води коштує 31 гривню 30 копійок, а водовідведення – 36 гривень 30 копійок.

Гречка каже, що старі прогнилі труби треба було міняти ще 20 років тому.

– Однак тодішні керівники нічого не робили. Хоча є приклади, коли в Боярці під Києвом за кошти й гранти європейських банків у 2015 році було повністю замінено всю систему водопостачання. Люди зуміли втиснутися в цю програму. Зараз узагалі ніяких проблем не мають. І заробітні плати в них далеко не такі, як у Тальному.

Керівник «Водоканалу» в Кам’янці Олександр Темний каже, що підвищить ціни з 1 березня:

– За законом ми маємо право переглядати тарифи раз у рік. Востаннє ми підвищували їх 1 квітня. Зараз діють старі тарифи – 19,93 за воду й 27,86 – за водовідведення. Але вартість електроенергії на енергоринку зросла настільки, що з цією ціною ми протримаємося лише до весни. В ціну електрики входить ціна на газ та інші енергоносії, які зараз досягли космічних масштабів.

У Ватутіному ціни на воду підвищили до 40 гривень 08 копійок за куб для тих будинків, які не мають загальнобудинкового лічильника, й до 35 гривень 02 копійок для тих, хто має.

– Окремо міська рада компенсує обом категоріям споживачів 2 гривні 60 копійок з бюджету міста. Тому, фактично, ціни на водопостачання становлять 37 гривень 48 копійок і 32 гривні 42 копійки, – каже заступник міського голови Юрій Кубявка. Водовідведення лічильника не потребує, тому тут один тариф – 35 гривень 25 копійок з урахуванням компенсації, що надає міська рада.

У громаді села Шевченкове Звенигородського району централізованого водопостачання немає.

– Це не значить, що селяни живуть, не маючи проблем, – розповідає сільський голова Сергій Смалько. – У багатьох дворах у криницях стоять електронасоси, які качають воду. І, сплачуючи за електрику за новими цінами, люди, фактично, сплачують те саме, що в містах, коли городянам приходять нові рахунки за воду. Те саме з водовідведенням. Відкачати куб нечистот із приватного володіння – недешеве задоволення, плата за яке щоразу зростає, бо ростуть ціна на пальне. А відкачувати треба двічі-тричі на рік. От і виходить, що люди в селі, не маючи централізованого водогону, платять за воду значно більше аніж у місті навіть за підвищеною платою.

Селищний голова Катеринополя Володимир Коваленко каже, що непопулярне рішення відтягували до останнього.

– Катеринопіль – колись найменший райцентр на Черкащині, який дуже розтягнутий, на відміну від міст, де є багатоквартирні будинки. Відповідно, вода в нас точно буде дорожчою. Комунальне підприємство вже подало свої розрахунки. Я їх побачив і повернув на доопрацювання. Вважаю, що нам треба мати співставні ціни із сусідніми містами й громадами – Шполою, Тальним, Звенигродкою. Однак уже на 21 січня призначено виконком. Після нього буде сесія. Порадившись, колективним розумом, ми встановимо нові тарифи.

Смілянське комунальне підприємство «Водгео» також оприлюднило намір змінити тариф на воду. Комунальники пропонують встановити тарифи на водопостачання у розмірі 39,04 грн за куб. м (нинішній тариф — 21,94 грн), на водовідведення — 36,21 грн за куб. м, (проти 22,47 грн). В цілому це 75,25 грн за куб. м, плюс абонплата: 7 гривень на місяць за постачання води, без обслуговування лічильника, й 7 гривень за відведення стоків. Канівське КП «Управління ВКГ» хоче підняти тариф на водопостачання з 24.00 грн до 29,52 грн, на водовідведення – з 18,84 до 21,48 грн за куб.