Пришвидшити темпи робіт зі створення територій та об’єктів природно-заповідного фонду Черкащини закликав керівників на місцях перший заступник очільника області Віталій Коваль. Під його головуванням в обласній адміністрації відбулась робоча нарада, де представники районних адміністрацій, міськвиконкомів інформували про стан виконання обласної програми охорони навколишнього природного середовища на 2016-2020 роки щодо збільшення питомої ваги площі природно-заповідного фонду області.

Віталій Коваль нагадав присутнім про те, що одним із важливих завдань затвердженої кілька років тому Стратегії розвитку Черкаської області до 2020 року та відповідно Плану її реалізації визначено саме розвиток екомережі, природно-заповідного фонду, збереження біологічного та ландшафтного різноманіття. В межах Стратегії на Черкащині розроблено й відповідну обласну програму охорони навколишнього середовища.

– На сьогодні природно-заповідний фонд області налічує близько 542 об’єкти, загальна площа яких сягає 64,121 га, – зауважив Віталій Володимирович. – За останній період площу заповідних територій вдалося розширити. Водночас керівники на місцях мають активізувати роботу, аби відсоток площ зростав стрімкіше. Зауважу, найвищі показники заповідності мають Золотоніський, Канівський та Чорнобаївський райони. У деяких показник заповідності переважає 11 %, натомість у кількох він ледве сягає 1%.

Заступниця начальника управління екології та природних ресурсів ОДА Людмила Довга детально поінформувала присутніх про здійснену за останній період роботу щодо збільшення площі ПЗФ. Зокрема, як зазначила Людмила Володимирівна, за поданням обласної державної адміністрації рішенням обласної ради оголошено 17 об’єктів природно – заповідного фонду місцевого значення загальною площею 314,6 га, розширено межі 2 об’єктів на 24,8 га. Також, відповідно до Указу Президента України, розширено території 2 об’єктів природно-заповідного фонду загальнодержавного значення на 617,7 га. Це орнітологічний заказник «Липівський» та комплексна пам’ятка природи «Холодний Яр». Окрім цього, до Мінприроди України спрямовано матеріали щодо розширення території ландшафтного заказника загальнодержавного значення «Тарасів обрій».

blank

Так, у межах програми, оголошено ботанічні заказники місцевого значення «Землянки», «Гульбище», «Касьянове», що на території Чигиринського району; парк-пам’ятку садово-паркового мистецтва місцевого значення «Героїв Чорнобиля» в Черкасах.

Нині готують матеріали на чергову сесію обласної ради щодо оголошення 4 об’єктів заповідного фонду в Смілі. Це, зокрема, ботанічні пам’ятки природи місцевого значення «Софіївський дуб», «Графський дуб», «Віковий дуб імені Якова Водяного», «Багатовікові дерева дуба звичайного» – за клопотанням Інституту еволюційної екології НАН України. Очікується й рішення міської влади Черкас, що сквер по вул. Ю.Іллєнка в Черкасах площею 0,2 га замінять на парк-пам’ятку садово-паркового мистецтва «Лісова пісня» орієнтовною площею, 6,3 га в районі вул. Лісова Просіка. Представники Драбівщини водночас поінформували, що планують найближчим часом спрямувати звернення до Канівського природного заповідника стосовно підготовки клопотання з оголошення ботанічного заказника місцевого значення «Кут».

По завершенню наради, його учасники отримали відповідні доручення й рекомендації для подальшої роботи.