Агроіндустріальний холдинг МХП суттєво підвищить якість та ефективність партнерських відносин з місцевими громадами в межах реалізації проєктів корпоративної соціальної відповідальності.

Агроіндустріальний холдинг МХП запускає власний благодійний фонд «МХП – Громаді», діяльність якого поширюватиметься територіями присутності підприємств з метою сприяння комплексному розвитку територіальних громад та для підвищення рівня свідомості громадян. В основу «МХП – Громаді» ліг успішний п’ятирічний досвід управління важливими соціальними проєктами благодійного фонду «Урожай – Громаді», які впроваджують культуру партнерських відносин між громадами, бізнесом та владою. За словами його директорки Тетяни Волочай, масштабування благодійного фонду – цілком логічний і виправданий крок, який дасть можливість залучати в громади не лише кошти холдингу, а й міжнародних донорів.

blank

Важливим для старту «МХП – Громаді» є те, що ми вже маємо позитивну грантову історію та проєкти із залученим фінансування від міжнародних донорів. І це абсолютно новий виток в історії нашої організації, – зазначила Тетяна Волочай. – Поки що наша діяльність буде охоплювати більшу територію Черкаської та Київської областей, де працюють такі підприємства Групи МХП: ТОВ «НВФ «Урожай», ДП «Перемога Нова», ПрАТ «Миронівська птахофабрика», ТОВ «Катеринопільський елеватор», ПрАТ «Миронівський завод з виробництва круп і комбікормів», ПП «Легко». А окремі екологічні та освітні проєкти й конкурси поширюватимуться на всю територію України.

Така трансформація – результат ініціативи заступника голови правління МХП з корпоративної соціальної відповідальності Ігоря Лещенка, який проаналізував досвід роботи підприємств МХП у сфері корпоративної соціальної відповідальності і визнав роботу команди благодійного фонду «Урожай – Громаді» однією з найкращих.

blank

– Наша компанія завжди посідала лідерські позиції за обсягами фінансування проєктів інфраструктурного та соціально-економічного розвитку територіальних громад. Раніше МХП виділяв кошти на умовах благодійності. Але з часом ми зрозуміли, що такий формат не справедливий для всіх зацікавлених сторін. Тому ми дещо змінили філософію КСВ – визначали бюджети на село чи громаду, виходячи з кількості гектарів земельного банку чи кількості пташників. Проте така практика з часом також породила свої негативні особливості: місцеві громади почали сприймати ініціативи за обов’язок МХП. А це не сприяло ані сталому розвитку населених пунктів, ані ефективності на шляху досягнення наших справжніх цілей – стимулювати громади до розробки проєктів розвитку інфраструктури, реальних бізнес-ідей, конкретних дій із залучення інвестицій. Саме тому ми ухвалили рішення, що більшість КСВ-проєктів реалізуватимуться на умовах співфінансування. Ми почали навчати місцеві громади розробляти та правильно оформлювати інфраструктурні та бізнес-проєкти, ефективно відстоювати їх на рівні району, області, держави, частково залучаючи державне фінансування, місцеві бюджети та приваблювати потенційних інвесторів і донорів, – розповідає Лещенко.

Після отримання позитивних результатів МХП вирішив перейти до нового, ще більш ефективного етапу співпраці з громадами, як повноправними партнерами в досягненні спільної мети. Якщо раніше підприємства Групи ухвалювали рішення про підтримку проєктів на власний розсуд, найближчим часом благодійний фонд «МХП-Громаді» об’єднає всі напрями соціальної роботи, що дозволить привести проєкти КСВ до єдиного формату та суттєво підвищити їхню ефективність.

Спершу БФ «МХП – Громаді» активно працюватиме над пошуком і залученням грантових коштів у розвиток і вдосконалення соціальної сфери сіл і невеликих містечок Черкаської і Київської областей, де діють підприємства МХП. Потім  ретранслює цю практику і на інші регіони своєї присутності. Через партнерство бізнесу, влади та громади компанія планує запускати ланцюгову реакцію позитивних змін у суспільстві шляхом просвітницької діяльності, сталого розвитку громад, досягнення високих стандартів життя.

– Як свідчить міжнародний досвід, симбіоз зусиль держави, місцевих громад, бізнесу та міжнародних фондів дає суттєво більший ефект, ніж просто допомога від бізнесу. Цим і буде займатися фонд «МХП– Громаді» навчати та допомагати людям залучати інвестиції та виступати одним з цих інвесторів. Тобто Благодійний фонд «МХП – Громаді» стане практичним провідником та інструментом реалізації політики МХП в сфері корпоративної соціальної відповідальності, – резюмував Ігор Лещенко.

БФ «МХП – Громаді» став результатом трансформації Благодійного фонду «Урожай – Громаді» на базі рослинницького підприємства Групи МХП ТОВ «НВФ «Урожай», який чотири роки працював у Черкаській та Київській областях. Під час діяльності фонду вдалося запустити ряд важливих проектів і соціальних програм, спрямованих на підтримку і розвиток сільських територій, а також виграти низку грантів від міжнародних донорів.

У компанії повідомляють, що протягом 2019 року підприємства МХП планують інвестувати в реалізацію програм КСВ у 14 регіонах України близько 200 млн грн.