Черкащина, яка для багатьох людей асоціюється лише з «землею Богдана і Тараса», має багато містичних місць. Є місця з позитивною енергетикою, є з негативною. Але й ті й ті притягують до себе любителів екстремального відпочинку, уфологів, сучасних язичників.

Місця сили і позитивної енергетики

Якщо Ви хочете набратися позитиву і отримати силу від природи – вам треба їхати до Трахтемирова (Канівський район) – першої козацької столиці. Починаючи від скіфської пори на території села постійно споруджувалися культові святилища. Вченими вже знайдено близько 30, а за переказами їх була набагато більше. За козацької доби тут був монастир, де доживали свого віку козаки-характерники. Тут же знаходиться найстаріший цвинтар в області. Сучасні рідновіри називають це місце енергетичним магнітом України, кажуть тут можна пробудити внутрішню силу, відчути впевненість у собі.

Друге місце з сильною позитивною енергетикою – Холодний Яр. Напитися живої води можна тут із джерела із символічною назвою «Живун». За легендою, його створив Андрій Первозваний, мандруючи Україною. Він вдарив посохом у землю і з нього потекла жива вода.

blank

Уфологи, та й деякі вчені вважають, що яр утворився на місці падіння метеориту, саме того тут часто бачать невідомі літаючі об’єкти, а місцеві кажуть, що з під землі чуються голоси та стогони. Ті, хто хоче відчути єднання з природою, залишаються у Холодному Яру а декілька днів, тут вони медитують, приносять символічні жертви духам.

Є своєрідне місце сили і в обласному центрі. Черкаські язичники для своїх обрядів обирають місцевість під назвою Городище – узвіз Івана Франка, де раніше знаходилось культове капище наших пращурів. Це пагорб неподалік буддистського храму «Білий Лотос». Кажуть, надарма цей храм розташований на даному місці – посидьте на цьому затишному пагорбі, і відразу відчуєте приплив сил та духовного підйому. Члени “Лотосу” ретельно оберігають та прибирають цю місцину, слідкують за дотриманням там порядку.

blank

Місця негативної енергетики

Є в самому центрі Канева озеро Лимарка. Але незважаючи на гарне місце розташування там ніхто ніколи не купається, не відпочиває на його берегах, не рибалить. Кажуть на його березі не раз знаходили вішальників, а в озері часто топилися люди, тому воно зажило недоброї слави.

Село Пастирське Смілянського району називають порталом до потойбічного світу. Декілька років тому саме в цьому селі було споруджено перший в Україні храм сатаністів в якому проводилися жертвоприношення собак, котів, овець. Хоча, минулого року, а саме 3 жовтня дана споруда згоріла вщент і відновленню не підлягає. Смілянські краєзнавці кажуть, що на місці села свого часу було скіфське поховання. І до цього часу місцеві мешканці знаходять вироби із бронзи, срібла, золота. І більшість із знайдених фігурок є ритуальними, так нещодавно одна бабся знайшла статуетку у вигляді людської голови з баранячими рогами.

blank

У селі Гордашівка Тальнівського району на скелі понад Тікичем колись стояло капище Перуна. Деякі люди там і досі вмлівають і непритомніють. У цьому ж селі є ще місце біля лісопарку, де стоять покручені дуби. Спеціалісти кажуть, що там негативна енергетика. Мовляв, відьми злітаються на свій шабаш. За легендою саме з нього Гоголь писав своє “Зачароване місце”.

Є на Черкащині і свій привид. Мешкає він у Монастирищенському районі в колишному замку пана Тадеуша Даховського неподалік села Леськове. Вікна та двері у замку можуть відчинятися самі по собі. Одні кажуть, що то блукають душі власників палацу, які сумують за покинутим родовим гніздом. Інші вважають, що то блукають душі психічно хворих солдатів, оскільки після революції розкішний замок з парком було перероблено під військову психіатричну лікарню.

blank

Наталя Писарева