Юрій Холоднюк засуджений за вбивство. Коли дізнався, що 8 травня Верховна Рада ухвалила закон щодо умовно-дострокового звільнення засуджених для оборони держави — був одним із перших добровольців у Черкаському слідчому ізоляторі, розповідає Суспільне.

Юрій Холоднюк за вбивство перебуває за ґратами чотири з половиною роки із семи. Зміни до закону про мобілізацію підтримує, бо має бойовий досвід, який знадобиться на фронті.

“Я проходив військову службу у військовій частині. Давав присягу Україні і я вважаю за обов’язок бути там і помагати хлопцям. Шкребе за душу, бо багато там моїх товаришів і тих хлопців, з якими я ріс, всі там, а я тут”.

Яку посаду обійматиме в Збройних Силах для нього значення немає.

“Якщо буде можливість керувати транспортом, то немає різниці, який той транспорт буде, а як не буде такої можливості, то піхота, так піхота. Краще потрапити до чинних військових, бо в них досвіду, і знань більше, там можна більше навчитися і перейняти”, — додав пан Юрій.

Також за вбивство засуджений 25-річний Михайло Онищенко. Його вирок — сім років позбавлення волі.

“Побилися з хлопцем і вийшло так, що він помер і я потрапив сюди”.

У Черкаському слідчому ізоляторі він прочитав новину про повномасштабне вторгнення. Відтоді, його не полишає думка долучитись до українського війська.

“Ми писали заяви, нам пропонували, ми зверталися у Мін’юст, просилися з першого дня”, — розповів Михайло.

Бойового досвіду у чоловіка немає та на шляху до перемоги головне — мотивація.

“Я роблю все, щоб вийти по умовно-достроковому звільненню, і до нього в мене залишилось пів року, небагато проти того, що я відсидів. Це щире бажання, бо за ці пів року можу чогось навчитись, навчитися захищати і дати якусь мізерну допомогу нашим Збройним Силам”.

Верховна Рада 8 травня 2024 року ухвалила закон щодо умовно-дострокового звільнення ув’язнених для їхньої участі в обороні країни. Відповідно до нього, певні категорії засуджених зможуть добровільно звільнитись від покарання та піти служити у ЗСУ, розповів начальник відділу контролю за виконанням судових рішень Андрій Сергієнко. Закон набере чинності після підписання президентом і у наступний день після його офіційного опублікування.

“Не можуть бути призвані засуджені проти національної безпеки, за тероризм, за вбивство двох або більше людей. Також за вбивство з особливою жорстокістю”, — пояснив Андрій Сергієнко.

Також, з його слів, одного бажання воювати не достатньо, остаточне рішення ухвалюватиме суд. І додав, що із колишніх ув’язнених формуватимуть окремі військові частини.

“Ми вже за ними контроль не будемо здійснювати, контроль буде здійснювати командир військової частини, в якій вони будуть брати участь”, — пояснив Андрій Сергієнко.

Однією з умов для дострокового звільнення є підписання контракту до завершення воєнного стану.

“Засуджені, які добросовісно виконували свій обов’язок не будуть повертатися до установ відбування покарання, оскільки вони звільнені умовно достроково. Повертатися будуть тільки ті засуджені, які скоїли нові злочини”.

До мобілізації ув’язнених ставиться позитивно, адже мав досвід служби з ними, розповів військовий Ніколас Дубінський:

“У мене в підрозділі було декілька людей, які або вже відсиділи свій термін або перебували на умовному терміні й ці люди показали себе з дуже гарної сторони, вони були непогані воїни, дуже класні чоловіки, і справжні патріоти”.

Та найкращим варіантом, на думку хлопця, є створення окремих підрозділів із цієї категорії людей.

“Щоб вони комунікували, жили зі своїми «колегами», щоб вони були в соціумі, до якого вони звикли, до цивільних людей звикати важко їм буде. Дуже багато людей, скоріш за все, не хотіли бачити схожих людей у своїх підрозділах, щоб вони жили з ними, виходили на бойові завдання, але завжди є виняток з правила”.