«Зателефонував у двері, представився працівником компанії «Газ-сервіс» та під приводом обстеження газового обладнання зайшов до квартири». Юрій Данилов, мешканець однієї з черкаських багатоквартирок, розповідає, як шахраї втерлися в його довіру та потрапили до житла, а сусідку – ошукали на 2000 грн. Донедавна про такі випадки повідомляли у всеукраїнських новинах, а тепер схожі ситуації почали траплятися й у Черкасах, повідомляє пресслужба «Нової якості»

– До нас подзвонив у двері чоловік, який представився працівником газової служби. Показав посвідчення та сказав, що має перевірити стан газових приладів, димоходів, труб та іншого. Відмітив якісь хрестики, поставив кілька питань –  і на цьому все. У мене спочатку не виникло жодних сумнівів, бо гроші не просили та нічого не пропонували купити. Та й хіба ми знаємо, яким має бути посвідчення в майстра,  – розповідає Юрій Данилов.

Чоловік каже: далі псевдофахівець пішов до сусідки та, побачивши самотню жінку, скористався цим. Він запевнив мешканку в необхідності придбати газовий сигналізатор, який буде голосно пищати, якщо витік газу трапиться під час сну.  За нього жінка віддала шахраю 1999 грн! Юрій Данилов говорить, що перевірив ціну приладу в Інтернеті – такі ж коштують у чотири-п’ять разів дешевше.

– До нас телефонували й інші мешканці та говорили, що до них приходили підозрілі особи. Вони представлялися нібито співробітниками компанії «Газ-сервіс», але жодних документів не показували. Це насторожило людей, і вони відразу подзвонили до кол-центру, щоб уточнити, чи справді це були фахівці газової служби. Оператори повідомили, що за зазначеною адресою жодних робіт того дня не виконували, – стверджує технічний директор «Газ-сервісу» Григорій Беспалов.

Псевдогазовики працюють за схемою: перевіряють газове обладнання та нібито виявляють у ньому якийсь недолік. Відразу ж пропонують рішення – купити в них деталі для ремонту, які насправді вам зовсім не потрібні та й мають сумнівне походження. У підсумку ви витратили кошти на річ, яка зовсім не знадобиться. Не виключено, що може бути й інший сценарій: потрапивши до помешкання, вас можуть пограбувати.

– Продавати жоден пристрій чи навіть деталь до нього ми не маємо права. Навіть якщо наші працівники виявляють несправність приладу, вони лише консультують, де та які запчастини потрібно купити. Однак мешканець їх придбати може тільки сам. До того ж перед будь-яким оглядом ми клеїмо оголошення та контактуємо з мешканцями про день і час візиту, – додає Григорій Беспалов.

У компанії закликають містян бути уважними та перевіряти документи тих, кого впускаєте до квартири. Завжди можна взяти телефон, набрати кол-центр управлінської компанії та перепитати, чи здійснює «Газ-сервіс» цього дня роботи у вашому будинку. У разі найменших підозр – телефонуйте до поліції.