Регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Черкаській області Валерій Єфіменко та регіональний координатор взаємодії з громадськістю Людмила Проценко у рамках реалізації національного превентивного механізму здійснили плановий моніторинговий візит до Черкаського районного управління поліції (до 04.01.2021 – Черкаський відділ поліції) ГУ НП в Черкаській області. Пише газета “Вечірні Черкаси“.


Під час візиту з’ясовано, що  у Черкаському районному управлінні поліції ГУ НП в Черкаській області (далі – управління поліції; управління), не належним чином забезпечено права людей з інвалідністю  –  кнопка виклику працівників поліції, розміщена при вході до будівлі  у місці доступному для мало мобільних груп населення – відсутня; тактильні  та візуальні елементи доступності – відсутні; будівля  не обладнана пандусом для маломобільних груп населення, який би відповідав вимогам  ДСТУ  В 2.2 40:2018.

Вивіски на вході не відповідають чинній назві установи поліції.

Санітарно-гігієнічні приміщення для відвідувачів  з інвалідністю відсутні, а доступ до таких приміщень осіб в кріслах колісних  практично не можливий через  вузькі двері та відсутність обладнання, що відповідає потребам людей з інвалідністю.

Значна кількість дверей до кабінетів/кімнат не мають ніякого маркування.

Дві кімнати для затриманих не облаштовані кнопками виклику чергового, відсутній доступ до питної води, дошки на стіні біля ліжка відсутні, рівень штучного освітлення недостатній.

Кімната для проведення слідчих дій відсутня. Кімната для конфіденційного побачення затриманого із захисником належним чином не обладнана.

Медичні препарати в універсальній аптечці чергової частини мали прострочений строк придатності – недолік усунуто під час візиту.

На  500 штатних одиниць управління  – 130 вакансій.

За підсумками моніторингового візиту буде підготовлено звіт та направлені відповідні акти реагування.