До Золотоноші на Черкащині прибула молодь з різних областей України, аби взяти участь у п’ятиденному обміні, який реалізується в межах програми ВідНОВА:UA. Основна мета — залучити молодь до відбудови України, розповіла Суспільному амбасадорка програми Аліна Козицька.

Знайомства з новими регіонами, їхньою культурою, внутрішній туризм — це складові проекту, розповіла Аліна Козицька.

“Молоді люди приїздять у громаду, спілкуються, навчаються, беруть участь у різноманітних заходах, а головне — ремонтують якесь приміщення, яким потім користуються місцеві жителі. Табір у Золотоноші став п’ятим у 2024 році. До речі, він перший і поки єдиний в Черкаській області. Всього плануємо організувати їх двадцять п’ять”.

Програма стартувала у 2023 році, розповіла амбасадорка, під час першого обміну молодь працювала в Маневичах на Волині:

“Там ми облаштовували молодіжний простір. Фарбували стелю на висоті вісім метрів, стояли на вишці-турі. Пізніше в кімнаті замінили двері, вікна. Зараз в приміщенні проводять тренінги. Коли бачу фото звідти — стає дуже приємно, адже на стінах лишилися відбитки наших долонь, логотипи ВідНОВи, дата, як згадка про те, що ми робили там ремонт”.

У перший день учасники знайомилися та пройшли етап командотворення, повідомила керівниця освітнього компоненту Валерія Коржиневська:

“Наша п’ятиденна програма досить насичена. Відвідаємо музеї, екскурсії містом та сходимо на один із заводів, поїдемо в Канів та в таборове містечко в селі Кропивна. Щодо об’єкту, який ремонтуватимемо — це буде вільний простір, який зможуть відвідувати всі жителі нашого міста. Встановимо пандуси, аби він був доступним для всіх. Розташування — перший поверх районного будинку культури”.

Зі слів Валерії, учасники пройшли відбір, один із критеріїв — вік від 18 до 35 років. Також додала, що Золотоноша стала учасником програми через конкурс — його виграла молодіжна громадська організація “Центр розвитку молоді”.

Ксенія Шклярова із Золотоноші. Вона долучилася до програми вперше.

“Мені подобається, що вже в перший день я маю так багато нових знайомств. Дуже класна організація. Хотілося б, щоб ми ще більше об’єдналися, поділилися досвідом. Приємно, що зможемо відремонтувати частинку нашого молодіжного центру. Враження позитивні. Налаштовуємося на роботу”.

Іван Шикульський приїхав із Тернополя.

“Я зареєструвався, як тільки мені надіслали форму. Тут є мої знайомі. Мені все подобається. Вже встиг трішки познайомитися із Золотоношею. У Черкаській області раніше бувати не доводилося”.

Після квестів і знайомства учасники прийняли присягу касці та зробили фото на згадку про перший день у таборі.

Захід проводять в межах програми залучення молоді до відновлення України шляхом реалізації молодіжних обмінів “ВідНОВА:UA”, що впроваджується Міністерством молоді та спорту України, Всеукраїнським молодіжним центром, UNDP в Україні у партнерстві з ГО “Молодіжний центр Волині” за фінансування урядів Данії та Японії.