Екологічне лихо на Черкащині. Мальовничий ліс там заливає нечистотами – усе через те, що комунальне підприємство села Рацеве вирішило не мудрувати з відведенням каналізації. Розповідають у програмі “Подробиці“.

Молодий ліс, теплий весняний дощ. У цьому мальовничому місці так і хочеться дихнути свіжого повітря на повні груди. Але це навряд вдасться – більше року у серце соснового бору тече справжнісінька ріка нечистот і отруює все навкруги.

“Тут не те що дихати, стояти бридко”, – запевняє Олександр. Чоловік живе у сусідньому селищі Орбіта. Каже, саме з тамтешньої каналізації бруд і тече у ліс. Попід дорогою минулої весни комунальники з Рацевого розрили каналізаційний колодязь, та так його і залишили.

“Ну, озера ще такого немає? Тому, що тут пісок і пісок дуже швидко вбирає воду, вниз фільтрує, ніж земля – якби тут земля була, то тут було б озеро з добрим “французьким запахом”.

Скільки нечистот пішло в ґрунт – чоловік навіть боїться уявити. Адже стоки ллються цілодобово. І це при тому, що жителям Орбіти комунальники справно виставляють рахунки за водовідведення 70 гривень за кубометр.

Односельці Олександра вже не раз повідомляли про ситуацію і в сільраду, і навіть у Чигиринську райадіміністрацію. Та марно. Сьогодні ж на місце забруднення разом із нашою знімальною групою приїхала екологічна інспекція. Заміряли площу розливу та відібрали проби ґрунту.

Валентина Тарабукіна, начальник відділу Інструментально-лабораторного контролю екологічної інспекції центрального органу:

“Амоній, нітрати, фосфати, які притаманні каналізаційним стокам – це є порушення, такого не повинно бути. Ви ж подивіться, яка тут краса, це ж повинно очищатися.”

Чому стоки зливають в ліс у сільській раді Рацевого нам пояснити не змогли. У кабінеті рацівського комунального підприємства ані душі, та й сільська голова не багатослівна.

Лариса Постригань, голова Рацівської сільської ради:

“Вибачте, я зараз коментарі по телефону ніякі давати не буду. Прошу вибачення (кидає слухавку).”

Результати проб лабораторія екоінспекції оприлюднить найближчими днями. Потому екологи планують вже з перевіркою завітати до рацівських комунальників та сільради, і звернутися за фактом забруднення довкілля до поліції.