Конкурс мікрогрантів для розвитку малого підприємництва «Село. Кроки до розвитку» розпочав прийом заявок. Жителям сіл та малих міст Черкащини та Вінниччини, які готові розпочати власну справу або ведуть свій бізнес не більше 2 років,  можна зареєструватися на навчання, щоб мати шанс виграти 50 тис. грн на реалізацію своєї бізнес-ідеї.  Проєкт «Розвиток села та протидія пандемії COVID-19 через сприяння росту малого та мікропідприємництва» буде реалізовано Благодійним фондом «МХП – Громаді» у партнерстві з Агенціями регіонального розвитку Вінницької та Черкаської областей.

 «Під час конкурсу буде вибрано та підтримано 24 проекти, на реалізацію яких буде спрямовано по 50 тисяч гривень для того, щоб початківці-підприємці заснували власний бізнес та свою бізнес-ідею перетворили у реальну справу, що принесе як податки у місцеві бюджети, так і створить нові робочі місця для самозайнятості населення. Бюджет конкурсу становить 1 мільйон 200 тисяч гривень», – розповіла керівник проєкту Катерина Лісіченко.

Як розповіла пані Лісіченко, для допомоги з підготовки бізнес-планів 23 лютого стартує онлайн навчання із шести модулів, де учасників конкурсу навчатимуть писати бізнес-плани, прораховувати всі ризики бізнес-ідеї. Пройти навчання зможуть всі, хто зареструється на конкурс.

«Для того, щоб донести інформацію до молодих підприємців, ми плануємо тісно співпрацювати з головами ОТГ, старостами, центрами зайнятості, в онлайнпросторі. Так само люди можуть заходити на сторінку благодійного фонду «МХП – Громаді» за порадами, інформацією тощо», – відзначила комунікаційний менеджер проєкту Альона Рослякова.

«Глобальні цілі для сталого розвитку надзвичайно важливі, вони прийняті ООН, їх підписали 197 країн світу. Цих цілей 17, вони є однаковими для всіх країн-підписантів, але для кожної країни є індикатори стосовно того, як їх можна досягнути. Зокрема Уряд України розробив свої індикатори досягнення сталого розвитку, які необхідно впроваджувати. І досягати їх треба у партнерстві влади, бізнесу, наукових кіл і громади. Наш проект називається «Партнерство для сталого розвитку», це вже другий його етап. На першому етапі Агенція регіонального розвитку вигравала ініціативу зі створення громадських майстерень в трьох громадах Черкаської області. На другому етапі – знову серед переможців «МХП – Громаді», – розповіла Анна Бабкова, координатор ПРООН в Черкаській області по цілям сталого розвитку.

 «Такі проекти – це про довіру, це про комунікацію. Це не лише про перерахування вчасно коштів, це про вчасне підставлене плече, спільне розуміння і рух, досягнення певної мети. Чому, власне, треба підтримувати малий бізнес на сільських територіях. Ми по своїх проєктах неодноразово бачили і чули, що є така когорта людей, які бажають відкрити власну справу або бажають посилити свою власну справу, та їм не вистачає мотивації, або розуміння, де брати для цього ресурс. Для невеличкого бізнесу і не завжди потрібні шалені кошти, їм треба просто показати можливості, шлях, навчити писати бізнес-плани», – пояснила задум конкурсу Любов Ропало, директорка Черкаської агенції регіонального розвитку.

Подавати заявки на участь у навчальному модулі конкурсу можна до 21 лютого за посиланням https://cutt.ly/bkA3xzJ, а до 31 березня на адресу mhp_hromady@mhp.com.ua  прийматимуться заповнені аплікаційні форми. Навчання розпочинається  23 лютого.

Ініціатива реалізована у межах спільного проєкту Уряду Швеції та Програми розвитку ООН (ПРООН) в Україні «Посилене партнерство для сталого розвитку».

Варвара Горова