9 лютого у селі Мельники на Чигиринщині за ініціативи народного артиста України Василя Нечепи відбулось вшанування пам’яті отаманів Холодного Яру, які 100 років тому загинули під час повстання у Лук’янівській в’язниці. Аби віддати належне борцям за волю України, зібрались разом митці, політики, громадськість та патріотично налаштована молодь.

blank

Усі присутні мали можливість послухати лекцію про історичні події від відомого краєзнавця, автора досліджень історії рідного краю Олександра Солодара. Також було покладено квіти та запалено світки у пам’ять про загиблих.

Василь Нечепа зачитав поіменно список розстріляних у лютому 1923 року героїв.

Молодь з села Мошни порадувала присутніх патріотичним виступом. А відомі співаки – патріотичним співом.

«Ми повинні пам’ятати наших героїв, бо якщо ми не пам’ятатимемо їх, то не буде коріння нашої нації, нашої держави», – зазначив один з організаторів заходу, засновник патріотичного фестивалю «Крутий заміс» Юрій Романча.

blank

«Холодний яр довчий час залишався малодослідженою сторікою історії України. І те, що ми сьогодні спільно робимо, це важливо, адже ми вшановуємо людей, які століття тому довели – Україна це не просто якесь об’єднання чи придаток, а повноцінна країна. І зараз всі ми творимо нову історію. Як депутат обласної ради, як керівник підприємства я обіцяю, що ми ще більше будемо вкладати у розвиток історії Холодного яру. Адже ми маємо винести уроки з історії, і будувати нашу країну», – виступив перед гостями заходу очільник ТОВ НВФ «Урожай» Олександр Воскобойник.

blank

blank

Від імені очільника обласної військової адміністрації виступив заступник голови Черкаської ОВА Олександр Шамрай.

«Сьогоднішій захід – це про пам’ять, яку кожен має цінувати. Я дуже шаную тих, хто приділяє увагу історії краю і проводить заходи щодо пам’яті. Дякую при нагоді «Урожаю» і МХП, які постійно допомагають хлопцям на фронті, що боронять рідну землю. Протягом останніх трьох місяців ми допомагаємо ще й тим, хто на звільнених територіях. Крім того, Олександр Воскобойнік з командою опікуються звільненими територіями Херсонщини. Дякую за допомогу, адже якщо ми в єдності, то ми переможемо», – зазначив Олександр Григорович.

Як повідомили організатори заходу, у планах висадити в Мельниках алею пам’яті отаманів-холодноярців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Минає 100 років від повстання Холодноярських отаманів в Лук‘янівському СІЗО