Згідно з санітарним законодавством підготовка місць масового відпочинку людей на водних об’єктах (пляжах) до купального сезону та їх утримання у літній період включає ряд обов’язкових санітарно-гігієнічних вимог. Зокрема, перед відкриттям пляжів та у період їхньої експлуатації проводяться дослідження річкової води та піску, здійснюється рекультивація піску та очищення території від сміття.
Про це інформує сайт головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області.

Відповідно до рішення Черкаського міськвиконкому цьогоріч купальний сезон у м. Черкасах планується розпочати з 1 червня на трьох міських комунальних пляжах та двох приватних зонах відпочинку.

Нещодавно за участю спеціалістів Черкаського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області, керівництва та представників управлінь, відділів, ДСНС та аварійно-рятувального загону Черкаської міської ради у присутності керівника комунального підприємства «Дирекція парків» Черкаської міської ради комісійно проведено рейд-перевірку готовності пляжів та зон відпочинку м. Черкас до купального сезону 2018 року.

В ході рейду встановлено, що на час перевірки підготовчі роботи в частині дотримання санітарного законодавства проводились лише на приватному пляжі ТОВ «Берег-2007» («Бочка»). На комунальних пляжах міста комунального підприємства «Дирекція парків»: пляжі «Соснівський-1», «Пушкінський», «Смілянський» вказані підготовчі роботи не розпочинались. Також не ведуться підготовчі роботи в частині дотримання санітарного законодавства на приватних зонах відпочинку «Митницький», ТОВ «ВАЇС», та «Парк Рів`єра», ФОП Гурба Н.О., однак їхні власники не планують експлуатувати їх як пляжі у літній сезон цього року.

За результатами комісійної перевірки Черкаським міським управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області розроблено та подано комунальному підприємству «Дирекція парків» пропозиції щодо забезпечення виконання підготовчих робіт в частині дотримання санітарного законодавства на пляжах «Соснівський-1», «Пушкінський», «Смілянський» м. Черкас до початку купального сезону 2018 року. Щодо наданих пропозицій у визначені терміни поінформовано Черкаську міську раду. Вчасне та повне виконання пропозицій Черкаського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області в частині дотримання санітарного законодавства забезпечить безпечний та якісний відпочинок черкасців на пляжах міста під час купального сезону цього року.