Кавуни та дині перевіряли на вміст нітратів на Центральному ринку Черкас. Про це “Суспільному” повідомила лікарка лабораторії Марина Назаренко. За її словами, проби беруть з кожної нової партії товару. Дослідження проводили в лабораторії Держпродспоживслужби.

Продавчиня Ганна Пилипенко, у якої журналісти брали баштанні для перевірки, розповіла, що це третя партія кавунів і динь, яку вони привозять цьогоріч із Херсону на черкаський базар. Закупівлі роблять в один і тих самих фермерів:

“Люди часто цікавляться документами, де зазначено кількість нітратів. Чи можна його споживати, чи ні”, – зазначила пані Ганна.

Товар із кожного нового завозу підприємці відносять на перевірку. Дослідження проводять у лабораторії Держпродспоживслужби.

“Спочатку баштанні розрізають на шматки та перетирають їх через сито. В отримане пюре додають хімічний реактив”, – описала процес лаборантка Марина Старосвіт.

Результати визначають за допомогою спеціального приладу “нітратоміра”:

За словами лікарки лабораторії Марини Назаренко 22 липня відібрали проби кавунів і динь із трьох нових партій. Перевищення вмісту нітратів не виявили.

Зі слів фахівчині із 1 липня перевищення зафіксували в трьох завозах динь:

“Якщо виявляємо, то ми пишемо перш за все акт на вибраковку цієї партії продукції. Тоді просимо вивезти продукцію за межі ринку”.

Назаренко наголошує, що допустимі норми вмісту нітратів у кавунах – це 60 мг на кг, у динях – 90 мг на кг. Якщо вживати продукцію з нітратами, це може призвести до алергічних реакцій. Звернутися до лабораторії, аби перевірити баштанні на вміст нітратів, можуть і покупці.