Тепла осінь та м’які зими ведуть до перезавантаження екосистеми. Зокрема, катеринопільчани скаржаться, що в їхніх дворах, домівках, побільшало тарантулів.Фото з пухнастим членистоногим виклала у «Фейсбук» катеринопільчанка Ірина Засунько. Тим часом Олександр Нестеренко з Єрок пише, що такі павуки в нього «пів двора орендують». Розповідає видання Вісті Черкащини.


Біолог Лариса Бойченко заспокоює, що поширені в нашому регіоні тарантули південноруські не агресивні й самі не нападають, якщо їх не брати до рук. Інша річ — агріопа тигрова (павук-оса), яка примандрувала до нас із півдня. Нині теж зустрічається на Катеринопільщині. Однак небезпеки для людини обидва членистоногі не становлять, хоча їхні укуси можуть викликати алергічну реакцію. Тож краще їх не зачіпати. Втім, сильну алергію може викликати й укус мошки.

Вікіпедія пише, що ареал поширення тарантулів та агріопи тигрової нині — вся територія України, крім Карпат. До 1930 року більшість європейських агріоп тигрових зустрічалися лише у теплих і вологих районах Середземномор’я, приморської Франції, західної Німеччини, північного Причорномор’я з одним винятком — популяції в районі Берліна. Але після 1930-х років почалася активна експансія виду на північ. Поширенню цього теплолюбного виду сприяє глобальне потепління, вирубування лісів та розвиток залізничного сполучення між Європою й Азією.

«Якщо не буде морозних зим, типовими для нашого регіону, будуть усі тропічні види», — вважає біологиня. Цю думку поділяє також її колега, директор Катеринопільської школи №2 Лідія Мандрика.