Лісівники Лисянського лісгоспу відновлюють історичні гідрологічні пам’ятки природи. Так, на території Яблунівського лісництва (квартал 39, виділ 9) відновили цілюще джерело. Про це інформують в обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

За переказами у прадавні часи на цьому місці стояв табір Водяницької козацької сотні. Для козаків водойма була головним джерелом отримання води, яку вони не лише застосовували в побуті, а й промивали нею рани після численних походів. Окрім того, місцеві жителі стверджують, що вода зі струмка додавала воїнам сили, здоров’я, віри і наснаги.

Довгий час джерело було закинуте, проте лисянські лісівники віднайшли його та повернули до життя – облаштували дерев’яний місточок, аби зручно було підійти до нього, та сходи, а також встановили альтанку.

blank

Сьогодні ця криничка привертає увагу не лише місцевих, а й відвідувачів гірськолижного курорту «Водяники». Тож всі охочі мають змогу посмакувати чистою, цілющою водою та доторкнутися до історії рідного краю.