В Черкасах відбувся семінар для директорів та практичних психологів інклюзивно-ресурсних центрів Черкащини. Фахівці обговорили питання впровадження програмного забезпечення для системи автоматизації роботи інклюзивно-ресурсних центрів.


Заступник начальника управління освіти і науки облдержадміністрації Оксана Сімушіна означила успіхи в упровадженні інклюзії на Черкащині: «Інклюзивна освіта в області набирає активні темпи розвитку і сьогодні це питання актуальне як на рівні держави, так і на рівні нашого регіону. Одним із головних завдань для освітян є надання можливості всім дітям навчатися разом зі своїми однолітками: виховуватися у дошкільних групах, отримувати знання у закладах загальної середньої освіти, бути адаптованими до соціуму. Приємно відзначити, що за останні чотири роки наші показники щодо охоплення інклюзивною освітою дітей Черкащини збільшилися у три рази. Якщо говорити мовою цифр, то сьогодні ми маємо 139 закладів освіти, які здійснюють інклюзивне навчання. Важливо, що долучаються також дошкільні заклади. Сьогодні ми маємо 111 шкіл, 28 дошкільних закладів освіти де діти та їхні батьки мають можливість отримувати якісну інклюзивну освіту. Загалом маємо майже 200 класів та 29 дошкільних груп з інклюзивною формою навчання. В області створено 26 інклюзивно-ресурсних центрів. Для більш комфортного та ефективного навчання дітей з особливими освітніми потребами при закладах загальної середньої освіти протягом 2018 року створено 12 ресурсних кімнат та 5 медіатек».

Директорат інклюзивної та позашкільної освіти Міністерства освіти і науки України сьогодні організовує навчання директорів і практичних психологів ІРЦ з підготовки до роботи в автоматизованій системі інклюзивно-ресурсних центрів. Впровадження цієї системи здійснюється з метою підвищення ефективності діяльності інклюзивно-ресурсних центрів та взаємодії, застосування єдиних підходів до комплексної оцінки розвитку дітей, створення та ведення реєстрів дітей з особливими освітніми потребами, відповідних фахівців і закладів, надання консультацій батькам тощо.

-Наразі надзвичайно важливо, що всі ІРЦ будуть працювати в одній автоматизованій системі, що убезпечить фахівців від помилок у роботі та запобігатиме різного роду спекуляціям з боку посадових осіб у висновках, що стосуються дітей з особливими освітніми потребами, – наголосила Оксана Сімушіна.

У рамках заходу присутні отримали корисну інформацію щодо особливостей роботи автоматизованої системи ІРЦ та обговорили з методистами ряд актуальних питань з її впровадження в інклюзивних закладах Черкащини.