Фахівці Управління Держпраці у Черкаській області за інформацією, наданою Головним управлінням Пенсійного фонду України в Черкаській області, провели перевірку підприємства харчової галузі у Тальнівському районі з метою виявлення порушень законодавства про працю та використання праці найманих працівників без належного оформлення трудових відносин.

Головні державні інспектори встановили факти підміни трудових відносин цивільно-правовими: 15 працівників допущено до роботи без укладення трудового договору та без повідомлення територіального органу Державної фіскальної служби про прийняття працівників на роботу.

На підприємство накладено штрафні санкції, передбачені абз. 2 ч. 2 ст. 265 Кодексу законів про працю України, у розмірі 30 мінімальних заробітних плат (111 тис. 690 гривень) за кожного неоформленого працівника, тобто, роботодавцю доведеться сплатити майже 1 млн 700 тис. грн.

Довідково: Відповідно до ч. 1 ст. 21 Кодексу законів про працю України трудовий договір – це угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядкові, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

Цивільно-правовий договір – це угода між сторонами: громадянином і організацією (підприємством, установою) на виконання першим певної роботи (а саме: договір підряду, договір про надання послуг тощо), предметом якого є надання певного результату праці.

Основною ознакою, що відрізняє підрядні відносини від трудових, є те, що трудовим законодавством регулюється процес організації трудової діяльності.

За цивільно-правовим договором процес організації трудової діяльності залишається за його межами, метою договору є отримання певного матеріального результату.

За повідомленням Управління Держпраці у Черкаській області.