Масову загибель раків спостерігають у селі Чорна Кам’янка Уманського району на річці Гірський Тікич. Фото і пост у фейсбуці виклали самі селяни. Про це пише Юрій Стригун в газеті  «Вечірні Черкаси».

«Кілька десятків, а може, навіть і сотень раків знайшли попід містком через річку між селами Юрпіль і Чорна Кам’янка, – розповідає місцева жителька Тетяна Заремба. – Це просто навпроти пляжу. Стоїть страшенний сморід. У суботу їх було дуже багато, а зараз уже лежать на дні».

Інформацію підтвердив і староста села Леонід Буртовий.

– Дійсно, купа раків загинули і спливли на поверхню, – розповідає Леонід Степанович. – Але спливли вони в одному місці. Якихось видимих причин для загибелі я не бачу. Щодня купаюсь у Юрпільському водосховищі. Там же купаються мої діти й онуки. Вода абсолютно чиста. Кілька днів тому я робив аналізи води. Ніяких шкідливих речовин там не виявили.

Староста каже, що раків могли залишити браконьєри. Вони ловлять їх у так звані раколовки. Оскільки температура води зараз висока, раки могли загинути в сітці. А браконьєри просто викинули їх назад у річку.

– Якби вони гинули масово, то було б по всій водоймі, – впевнений Леонід Буртовий. А так лише в одному місці. Думаю, це справа рук браконьєрів.

Місцевий житель Микола Руденко працює на Юрпільській ГЕС.

– У нас на дамбі загиблих раків і риби немає. Навпаки, сидять кілька рибалок із вудочками. Вода в річці дуже тепла.

У державній екологічній інспекції про подію вперше чують.

– Ми не отримували жодного звернення, – кажуть.

Заступник директора ТОВ «Гідроресурс-К» Михайло Атаманюк зауважив, що за останні кілька днів рівень води у водосховищі опустився на 35 сантиметрів. Воду перекривають користувачі, що вище по течії річки.

Площа Юрпільського водосховища – 139 гектарів. Воно розташоване між селами Юрпіль і Чорна Кам’янка. Весною жителі найближчих сіл скаржилися, що орендарі ставків повністю перекрили санітарний стік річки. Після кількох раундів перемовин воду в Гірський Тікич таки пустили.