Звенигородку, яку недаремно називають столицею голубоводів, вже добре знають шанувальники «птахів миру» з усієї України. От і минулої суботи вони з’їхалися сюди на виставку-ярмарок, що проходила на центральному майдані міста з ініціативи Звенигородського районного клубу голубівництва «Звенигора». Пишуть «Вісті Черкащини».

На батьківщину голови асоціації голубівників України Юрія Алєксєєва прибули голубівники не лише з Черкащини, а й Київщини, Кіровоградщини, Одещини, Миколаєва, Харкова, Ковеля та інших регіонів України, аби продемонструвати своїх крилатих годованців. Таким чином були широко представлені високолітні, гонні, спортивні, поштові та декоративні голуби. Учасники виставки мали змогу помилуватися та оцінити льотні якості Київських червоних, Ростовських чорних, Харківських, Бухарських, Снігурів, Павичів та ще голубів більше тридцяти порід. Самі лише Миколаївські були представлені різноманітними видами: червоно-рябі, сірі, сині-білохвості, чорнохвості, темнохвості, жовтохвості і навіть стальні…

А різнокольорова гама декоративних голубів харків’янина Олега Вакуленка зібрала навколо них і дітей, і дорослих, які не розходилися до самого завершення виставки-ярмарку. Голуби були, так би мовити, зовсім ручними й без будь-якого остраху давалися в руки, сідали на плечі та пригощалися кормом просто з жмень всіх бажаючих поспілкуватися з ними. Ото було втіхи для малих звенигородців: і носилися вони з ними, і милувалися, і фотографувалися…

– Я радий, що мої годованці так подобаються малечі, – ділився своїми враженнями Олег Вакуленко. – Надіюся, що завдяки таким от виставкам, діти будуть більше цікавитися голубівництвом й, може, з часом поповнять наші ряди.

Надію на те, що нинішнім голубівникам буде кому передати свої знання й досвід, висловлюють і колеги Олега.

– Приємно бачити, що навколо голубівництва об’єднується все більше його прихильників, які примножують людяність, любов та відданість своїм історичним кореням, мові, культурі, – із задоволенням зазначив один з організаторів цього видовищного заходу, голова Звенигородського районного клубу «Звенигора» Олег Вільчинський. – Адже той, хто полюбив голубів, опікується ними і живе в турботах про небесних птахів, ніколи не стане на хибний шлях, не буде поганою людиною.

Характерно, що цьогоріч відведених на майдані місць для виставки виявилося замало, і вона розтягнулася далеко вздовж проспекту Шевченка.

Тож було на що подивитися тут й окрім голубів – власники рідкісних порід кролів, курей, гусей, качок індиків та різномастого декоративного птаства не встигали давати відповіді на запитання звенигородців та гостей міста, які завітали сюди.

Аж ніяк не могли гості виставки-ярмарку обминути і добірних курей, гусей, качок та іншу домашню живність, представлену уманчанином Ігорем Горячим. Бо ж не завжди, погодьтеся, побачиш гуску, яка несе за сезон до 90 яєць, чи качура вагою більше п’яти кілограмів.

А тим часом поважне журі підраховувало бали переможців. Чимало авангардистів голубівництва з різних регіонів України та більшість звенигородських голубівників відзначили кубками, призами та грамотами.