На сайті Державної аудиторської служби України опублікована стаття щодо результатів перевірки фінансово-господарської діяльності КП «Черкасиводоканал» за період 2015-2020 рр. За результатами ревізії, на ДУМКУ аудиторів, виявлено «порушень» на суму 244 млн грн. Сума вражає! Однак кожне намальоване «порушення» – це навмисне спотворення фактів. Інформують у пресслужбі КП.

Черкаський водоканал постійно під пильним контролем різних перевіряючих органів. Приховувати підприємству нічого, тому завжди співпрацюємо з ревізорами та надаємо усі документи. У разі необхідності, надаємо пояснення та заперечення, які завжди підкріплені нормативними актами.

Однак, ця ревізія немає нічого спільного з прозорістю та незаангажованістю, про що свідчать її результати. А опублікована стаття на сайті Держаудитслужби – відверта маніпуляція свідомістю черкащан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Закрити школи і не лікувати хворих на COVID: черкаська мерія отримала результати аудиторської перевірки

Зокрема, на сайті Держаудитслужби пишуть:

«Придбане за рахунок коштів Міжнародного Банку реконструкції та розвитку обладнання для технічного переоснащення автоматизованої системи управління технологічними процесами (АСУТП) з використанням SCADA (850,9 одиниць товарно-матеріальних цінностей) на суму
51,8 млн грн Підприємством фактично не використовується. Виконання робіт з технічного переоснащення на КП «Черкасиводоканал» не виконані, обладнання не змонтоване та не експлуатується.»

Черкаський водоканал одне з кращих підприємств України у своїй галузі. Ми одні із небагатьох, які отримали кредит від TheWorld Bank. За рахунок цих коштів вже реалізовано чимало надважливих проєктів. Наприклад, реконструкція головного каналізаційного колектора по вул. Чигиринській. Щодо проєкту технічного переоснащення автоматизованої системи управління технологічними процесами (АСУТП) з використанням SCADA, він на етапі реалізації.

Така модернізація виробництва дозволить керувати роботою усіх насосних станцій в системі водопостачання та водовідведення з одного місця – центральної диспетчерської служби КП «Черкасиводоканал». Також це дозволить оперативно виявляти пориви на міських мережах та миттєво на них реагувати.

Наразі проводяться монтажні роботи та поставка обладнання.

Проєкт не завершений. Роботи тривають. Але ревізори пишуть – «ПОРУШЕННЯ», придбання майна, яке не використовується, на суму 51,8 млн грн.

Також в статті Держаудитслужби пишуть: «Через несвоєчасне звернення КП «Черкасиводоканал» за погодженням дозволу на спеціальне водокористування виникла загроза припинення водопостачання міста Черкаси в листопаді 2019 року – лютому 2020 року. За відсутності дозволу на спеціальне водокористування, з порушенням Водного Кодексу України, Підприємством отримано дохід на суму понад 22 млн грн.»

Зачекайте! Фахівцями КП «Черкасиводоканал» було завчасно підготовлено повний пакет документів для отримання нового дозволу на спецводокористування та направлено в сектор Держводагенства в Черкаській області через ЦНАП.

Термін дії попереднього спецдозволу з 19.11.2014 р. до 20.11.2019 р. Процедуру отримання нового дозволу розпочато 25.10.2019 р. Також заначимо, що за 2019 рік та за перше півріччя 2020 року, навіть з урахуванням періоду відсутності спецдозволу на водокористування, підприємство не перевищило дозволений ліміт забору та використання води зазначеним дозволом.

Дати подачі документів зазначені в акті ревізорів.

Читаємо далі: «Штучне нарощування КП «Черкасиводоканал» в період з червня по грудень 2017 року боргу по ПДВ на суму 7 млн грн. може призвести до шкоди (збитків) Підприємства на 22 млн гривень.»

Це дуже болюче питання щодо якого ми неодноразово висвітлювали інформацію в ЗМІ. Мова йде про різницю в тарифах, про байдуже ставлення держави до підприємств критичної інфраструктури та про невиконання зобов’язань.

Для компенсації різниці в тарифах у 2017 році Кабінетом Міністрів України прийнято постанову №332 від 18.05.2017 року, якою передбачено погашення заборгованості держави перед підприємствами водопостачання в сумі їх боргу в розмірі доданої вартості (ПДВ) та вартості спожитої електроенергії. На її виконання були підписані договори про організацію взаєморозрахунків, одним із підписантів є Державна казначейська служба України в Черкаській області.

Однак, Міністерством фінансів України, на виконання умов договору, не були виділені кошти. Що призвело до невчасної сплати боргу з ПДВ та, як наслідок, до штрафних санкцій.

Зазначена проблема виникла внаслідок недотримання державними органами своїх зобов’язань. Врегулювання даного питання сьогодні розглядається в суді.

Аналогічна ситуація й з іншими «порушеннями», що зазначені в акті Держаудитслужби, на кожне з яких були надані заперечення з посиланням на нормативні та законодавчі документи. Однак, ревізори відверто їх проігнорували. Склалося таке враження, що вони прийшли не з метою перевірити в черговий раз фінансово-господарську діяльність, а знайти «порушень» на якомога ВРАЖАЮЧУ суму!

КП «Черкасиводоканал» буде відстоювати свою позицію в судовому порядку.