На сьогодні робота Чорнобаївської районної ради фактично паралізована. Вже вдруге за останні тижні сесія райради не відбувається, депутати ніяк не можуть зібратися на засідання.  А загалом це вже шосте пленарне засідання за нинішньої каденції райради, яке зриває більшість депутатів, ігноруючи волю виборців, які їх делегували працювати на благо громади району, а не займатися політичними ігрищами…

А загалом Чорнобаївська райрада уже більше року працює без голови, і кілька місяців навіть без заступника. Щоразу депутати обирали собі нового головуючого на сесіях. Та віднедавна навіть голосування за головуючого стали провальними.

Про підводні течії містечкової політики, інтриги у депутатському корпусі ми вже писали на сторінках нашого видання.

Сьогодні свою позицію щодо ситуації в районній раді та перспективи її виходу із колапсу висловлює депутат райради Анатолій Чупрун:

“Дуже шкода, що частина депутатів районної ради уже тривалий час піддаються на політичні спекуляції, відстоюючи політично-партійні інтереси, а від так не виконують свої прямі депутатські обов’язки. А це, насамперед, обов’язки, які визначенні чинним законодавством і стосуються відносин у сфері бюджету, соціально-економічного розвитку району. Серед таких першочергових обов’язків також є відвідування сесій та участь у її роботі. Підкреслюю, – саме не право, а обов’язок.

Добре знаю, що серед тих депутатів, які були відсутні на останніх сесіях, майже всі є порядними, розумними і чесними людьми. Але, на жаль, з різних причин вони пішли під вплив, на моє переконання, політичних ошуканців, до того ж не жителів нашого району, які більше року не з’являються на сесії ради.

Так, в приватних розмовах кожен із відсутніх депутатів посилався лише на поважні причини неявки (хвороба, посівна, відрядження, величезна кількість справ та роботи і т.п.) і жодним словом не заявляв про свої якісь окремі позиції. Тому мене найбільше обурює те, що дехто із наших обранців б’ють себе в груди, які, мовляв, вони великі захисники людей, а від так брутально ухиляються від елементарного виконання своїх депутатських обов’язків і всупереч вимогам закону не відвідують сесії та засідання постійних комісій. Напевно, всім їм повинно бути відомо, що якщо депутат пропустив більше половини  сесій чи засідань постійної комісії протягом року, його можна позбавити мандату…

Ось конкретні приклади. Так, Анатолій Нужний із 8-ми проведених сесій у 2017 році,  шість разів був відсутній, а інші два рази лише реєструвався на початку сесій, майже не беручи у них участі. Окрім того, згідно із законом кожен депутат має бути членом однієї з комісій райради, а от пан Нужний після того як пішов з посади заступника голови райради більше 14 місяців тому, не з’являється на сесії і не виявляє бажання увійти до складу жодної із комісій. Ось так, ухиляючись від своїх депутатських обов’язків, він вболіває за своїх виборців і за їхні інтереси!?

Інший депутат, Костянтин Тітаренко, який є головою найбільшої комісії райради з питань АПК, соціального розвитку села, земельних відносин, охорони природного навколишнього середовища, промисловості, будівництва, транспорту, зв’язку та житлово-комунального господарства за два з половиною роки жодного разу її не зібрав і не прозвітував про свою роботу. Його функції, як голови комісії, виконують інші депутати…

Ще один наш колега, Анатолій Городничий, під час проведення сесії займається своєю приватною справою – здійснює відео та фотозйомки. А потім ще й хвалиться, чому не був на сесії в соціальній мережі: «Офіційно. Я відеооператор і в мене була відеозйомка в садочку, про що є відповідний запис в книзі доходів. Питання є?». Нагадую, саме обов’язком, а не правом депутата райради є участь у роботі сесії. Своїми особистими питаннями депутат повинен займатися все ж таки в поза сесійний період…

Це я веду до того, щоб депутати, які звинувачують когось у всіх смертних гріхах, були чесними насамперед перед виборцями, та й перед собою також. Не ходиш на сесію, не відвідуєш комісію, ухиляєшся від обов’язків депутата – поклади мандат і йди додому. Нехай зайде в раду хтось інший, достойніший, який, принаймні, буде виконувати депутатські обов’язки так, як належить. Так буде чесно.

А тепер конкретно про те, які питання виносилися на пленарні засідання райради і які через зрив сесій зависли в повітрі. Отож, депутати не затвердили статут нашого комунального підприємства «Чорнобаївський центр первинної медико-санітарної допомоги» і, як наслідок, маємо проблеми із отриманням ліцензії та можливе припинення фінансування уже починаючи з 1 липня. Адже не завершене реформування мережі не дозволить проводити фінансування лікувального закладу із державного бюджету. А люди ж вже активно підписують договори із лікарями…

Ми не вирішили проблему із виплатою зарплати медикам у травні.

Ми не дали до свята 9 Травня матеріальну допомогу ветеранам Другої світової війни.

Ми не дозволили отримувати дітям-сиротам та позбавленим батьківського піклування щомісячні стипендії.

Ми не затвердили результати конкурсу з продажу комунального майна, що унеможливлює надходження до бюджету розвитку 340 тис. грн.

Ми не затвердили багато рішень регуляторного характеру (фінансова звітність комунальних підприємств, укладення контрактів із керівниками цих підприємств, проведення конкурсного відбору на заміщення вакантних посад…).

Ми не вирішили питання, яке стосується  ремонту доріг у районі, адже цього року держава планує виділити рекордні для нашої Чорнобаївщини 30 млн. грн., за умови співфінансування 9 млн. грн. на ці потреби із районного бюджету. Такого ще ніколи не було. А що ж ми? А ми, за своїми чварами втрачаємо цю унікальну можливість. І цей ланцюг питань можна продовжувати…

Загалом депутати районної ради не вирішили 35 питань порядку денного, а вони ж всі важливі. Мабуть, тим, хто зриває роботу райради, блокуючи проведення сесій, рутинна депутатська діяльність нецікава. Для них, скоріше за все, політична мішура значно важливіша.

Переконаний, що все ж таки не існує непереборних причин для налагодження нормальної, продуктивної роботи нашої райради. Насправді «камені спотикання» часто нав’язуються депутатам штучно, як на мене, багато протиріч, як кажуть, висмоктані із пальця. І найголовніше, нам люди права на постійні колотнечі та інтриги не давали. А ми повинні думати про людей, а не про вдоволення своїх амбіцій. І якщо інтереси громади вийдуть на перший план, безумовно райрада запрацює, так би мовити, у штатному режимі…”