Всі фото – “Дзвін.medіa”

Ревіння потужних моторів, їдкий запах пального, густі бризки грязюки з-під величезних коліс на вологій і надскладній трасі, хмари різнокольорового диму із вихлопних труб та спеціальних «димовух», красиві дівчата у ковбойських капелюхах із картатими прапорами на старті та фініші. Тисячі постатей завмирають у напруженні, вслухаючись у тривожні і дотепні коментарі ведучих, хвилі емоцій б’ють через край, глядачі на трибунах раз-у-раз скрикують і зітхають у захваті, а у кабінах величезних «болідів» закипає концентрований адреналін, коли водії скидають наскрізь мокрі від втоми сорочки. А потім розпінене на переможців шампанське і гучні оплески. І це не ралі «Париж – Дакар», задля неповторних емоцій не потрібно їхати аж у спекотний Сенегал. Цими вихідними епіцентром драйву стало мальовниче село на Канівщині – Полствин, де відбувся восьмий за рахунком «ТракторФест».

blank

«Де ви ще побачите такі краєвиди, ніби змальовані з української пісні? Саме тому ми вдруге обираємо саме Полствин для цього технодійства», – гаряче підкреслює  організатор фестивалю,  директор ТОВ «НВФ «Урожай» Групи МХП Олександр Воскобойнік.

blank

На місцевому випасі у видолинку Росави біло-синіми стрічками означено трасу.  Там три перешкоди – «Яма», «Трамплін», S-подібні повороти «шикана» та гірки – і водіям потрібно втриматися у кріслі та швидко вписатися в 9 поворотів. Біля траси організувано сцену для ведучих, а в холодку під деревами активно працюють фудкорти та різноманітні фестивальні майстеркласи. А далі змонтовано ще одну сцену, де відбудеться заключних акорд дійства – концерт Олі Полякової. Трактори «МТЗ» та «FENDT» – «боліди» нинішніх перегонів – напружено вишикувались понад невеликим приярком, за яким – мирно пасуться сільські корови.

blank

«Наш «ТракторФест» вже може претендувати на рекорд України за масовістю, бо цього року в ньому беруть участь більше чотирьох тисяч безпосередніх учасників та гостей. Ми запросили всю Черкащину. Раніше це був більше корпоративний захід для працівників ТОВ «НВФ «Урожай», а тепер всі  охочі можуть взяти в ньому участь. Щоразу ми шукаємо якісь нові родзинки, щоб жоден «ТракторФест» не повторювався. Цього року такими особливими пунктами програми стали перегони жінок, змагання на мотоблоках та забіг у костюмах кукурудзяних качанів, – захоплено розповідає про «тракторну» ініціативу «Урожаю» Олександр Воскобойнік. –  «Урожай» сьогодні  – це 14 філій, 128 сіл, сотні працівників, тисячі членів їхніх сімей. Ми хочемо, щоб усі ми об’єднувались у єдину родину. Ми хочемо показати усім черкащанам – що «Урожай», Група МХП – це не просто бізнес-компанія, це – сім’я. А разом ми, українці, непереможна родина».

blank blank

Коментують заїзди учасники команди «Ліги Сміху» «Загорецька Людмила Степанівна», а в перервах високий градус дійства підтримує зіркова черкащанка, учасниця «Голосу країни», Вікторія Ягич.

blank

І ось ведучі оголошують: «О-о-дин, два-а-а, три-и-и – поїхали!»

blank blank blank

Поле просто вибухає, величезні чотириколісні монстри несамовито гиркають, нестямно рвуть з-під себе кілограми залитої нічним дощем землі, і тонуть у хмарах жовто-синього диму.

blank

«Це бруд на щастя, зможете поставити його у сервант і милуватися», – жартують зі сцени.

blank

Пілоти-механізатори мчать паралельними гілками траси, у кабінах їх неймовірно кидає, трактори різко повертають, мало не перекидаючись на слизьких коліях. Спочатку змагаються менші трактори, потім велетенські «FENDT-и».

blank

«На полях ми так не літаємо, там є свої норми, з якою швидкістю, коли треба їхати. Там треба обережно і ретельно працювати. А тут можна відірватись. Емоції – зашкалюють. Мені дуже подобається техніка, на якій я працюю. Втретє беру участь у цих перегонах, можу сказати, що це вже «професійне» захоплення. А взагалі-то, хотів би, щоб молодь пройнялася цим драйвом і йшла працювати механізаторами. Це класна робота, хоч і не популярна зараз. Думаю, все зміниться, завдяки таким фестивалям», – щойно вистрибнувши із закиданої чорноземом кабіни пристрасно викрикує в тон із своїм «залізним конем» Андрій Ляшко, працівник «Дніпровської» філії «Урожаю».

blank

Ще один екстремальний заїзд – коли за кермом «FENDT-ів» сидять жінки, що навіть не працюють механізаторами. Вони змагаються точнісінько як справжні пілоти «Формули-1», бо разом з ними в кабінах їдуть і їхні «професійні» штурмани – досвідчені трактористи.

blank

«Ви подивіться, як скачуть, трохи більше ніж «МТЗ». Мають до того настрій, скакати, напевно», – додають шаленства коментатори зі сцени.

blank

«Чоловік сказав треба, значить треба. У мене є водійські права на легковий автомобіль, а їздити на тракторі нас вчили ще у школі. Моя автівка з механічною коробкою передач і можу сказати, що «FENDT-ом» їздити легше», – ділиться неймовірними відчуттями одна із учасниць заїзду, головний редактор районної газети «Катеринопільський вісник» Валентина Вовкотруб.

blank

Утім, найгостросюжетнішим видовищем стають перегони на мотоблоках. На них записувались усі охочі, головна умова – потужність має бути не більше 10 кінських сил. Тому на старт викочуються різномасні механізми, більші і менші, з кузовами і без. Вони мають подолати ту ж трасу із трамплінами, на якій рвались до фінішу їхні здоровенні «мотобрати». Дрібнота реве не менш агресивно, знавісніло гребеться в землі, перевертається, часто до фінішу її допихають затяті і захекані сільські «пілоти» у заляпаних брудом вишиванках. Однак емоції в учасників та глядачів не менш щирі і палкі.

blank

«Оце воно! Чистий азарт! Не тільки ж у полі працювать, а треба показать, на що ти здатен. А бруд – дружина відпере! А от враження – не зітруться ніколи», – піднесено перекрикує гурчання свого мотоблока Сергій Прошак із Тростянця, він з голови до ніг – у плямах бруду, однак із обличчя не сходить задоволена широка усмішка.

blank

Черговим викидом адреналіну стають перегони у костюмах кукурудзяних качанів, коли учасники в громіздкому поролоновому одязі мають пробігти ту ж трасу, що розбили колесами учасники попередніх заїздів. Вони несуться по трасі босоніж, для кращого «скріплення» із розгаслою землею, підсковзуються, заплутуються в одязі. І все це супроводжується дотепами коментаторів та оплесками і сміхом із трибун.

blank blank

«Можу точно сказати, що скоро подібний фестиваль буде і на Львівщині. Це не буде точна копія черкаського «ТракторФесту», але ідею гуртавання людей, пошанування людей землі, – ми збережемо», – уважно слідкує за бурхливим сюжетом свята Вадим Льошенко, ексгубернатор Черкащини, а нині директор ТОВ «Захід-Агро МХП», що обробляє землі у Львівській, Івано-Франківській та Тернопільській областях.

blank

Нарешті, після скажених перегонів під палючим сонцем, розпочинається нагородження переможців змагань. Механізатори отримують цінні призи та сертифікати на 5, 10, 15 та 20 тисяч гривень, які вручає разом із спеціальними статуетками Олександр Воскобойнік. Перше місце у перегонах на «МТЗ» здобуває Іван Багач з Городищини  і отримує сертифікат на 20 тисяч гривень, подарунки від компанії-партнера ТОВ «АБА АСТРА» та смартфон. У класі заїзду на «FENDT-ах» перемагає Анатолій Чупилка з Канівщини. У жіночих заїздах перемогу здобуває Лідія Василенко з Лисянського району.

blank blank blank

Після урочистої церемонії всі збираються на спеціальній платформі для фотосесії, де як справжні «Шумахери» і «Феттелі» обливаються шампанським.

blank blank

А тоді всі дружно переміщуються до польових кухонь, сідають разом за широкі столи у просторих шатрах. Там на дружну когорту «фестивальників» чекає свято-конкурс вареників, а далі – виступ Олі Полякової.

blank

blank

Фото Сергія Черкасова

Варвара Горова