Як повідомляли обласні ЗМІ, у грудні минулого року ПрАТ «Миронівська птахофабрика» Групи МХП запросило журналістів, представників громадськості, усіх бажаючих на очисні підприємства, де було проведено, так би мовити, публічний забір проб води з річки Росава біля села Степанці. Під пильним прицілом телекамер та фотоапаратів було узято проби води фахівцями лабораторії підприємства та незалежними експертами, яких представляли науковці кафедри хімічних технологій ЧДТУ.

Усі присутні могли на власні очі переконатися, що при взятті проб води було дотримано всіх належних вимог.

Як розповіла спеціаліст-хімік відділу контролю якості води МХП Тетяна Тіторчук, є національний стандарт України, згідно якого беруться проби для аналізу. Там детально прописано і процес забору води, і її транспортування. Експертами було взято три проби води з річки Росава: перед місцем скиду, власне у місці скиду та нижче по річці. Порівняння цих трьох проб дасть можливість підтвердити або спростувати розмови про забруднення річки підприємством…

– У нас на кафедрі в рамках спільного проекту з Норвегією оснащено сучасну лабораторію, де обладнання дозволяє зробити всі необхідні аналізи, – розповів тоді доктор технічних наук, доцент кафедри хімічних технологій та водоочищення ЧДТУ Віталій В’язовик. – Заплановано у пробах води визначити хімічні та неорганічні речовини: нітрати та нітрити, органічні речовини, насиченість киснем тощо. До речі, у цій лабораторії ми проводимо дослідження з контролю якості води у всьому черкаському регіоні.

Цікаво, що прес-служба підприємства запрошувала на цей відкритий для громадськості захід і активістів з «Нацкорпусу» та інших організацій, які звинувачували «Миронівську птахофабрику» у забрудненні води річки Росава. Саме активісти Нацкорпусу Черкащини із сумнівними екологічними експертами кілька місяців тому влаштували “нічне шоу” на очисних ПрАТ. Тоді вони виклали у соціальних мережах відео, де серед ночі ведуться зйомки нібито із місця зливу у річку з очисних підприємства. Далі «кіношники» із Нацкорпусу безапеляційно заявляли: «Птахокомплекси “Наша Ряба” щоночі забруднюють води річки Росава… Знайшовши місце викиду нечистот, ми взяли зразки води для аналізу та віддали її до незалежної лабораторії. Отже, результати дослідження уже готові і сьогодні ми можемо говорити про реальну загрозу птахокомплексів “Наша Ряба” для екології Черкащини».

До речі, результати так званих досліджень отієї незалежної лабораторії так і не були оприлюднені. Все закінчилося лише палкими промовами та ґвалтом активістів…

Отож, щоб припинити всі ці інсинуації та чорний піар, спрямований на підрив авторитету такого потужного національного виробника, як МХП, на підприємстві провели таку відкриту для громадськості незалежну перевірку якості води.

Однак «нічні активісти» цей захід проігнорували. Мабуть, об’єктивна інформація про роботу очисних «Миронівської птахофабрики» їх не дуже й цікавить…

Черкащанам же можемо доповісти, що на сьогодні отримані проби води були ретельно дослідженні і в лабораторії МХП, і в лабораторії ЧДТУ. Загальний висновок такий: отримані дані аналізу по параметрах скидів до річки Росава показують, що вони не шкодять довкіллю і не порушують водний баланс регіону.

blank blank blank blank

«Як ви знаєте, ми робили паралельний відбір води разом із науковцями ЧДТУ і досліджували воду у різних лабораторіях, – розповідає начальник відділу контролю якості води лабораторії підприємства МХП Любов Буравльова. – І отримані результати  є дуже схожими. Між результатами є невелика різниця, але лише в межах допустимої похибки, що є притаманно хімічному аналізу. Прикметно, що незалежне дослідження у лабораторії ЧДТУ також доводить, що всі показники знаходяться у межах норми».

Особливо ґрунтовно і прискіпливо аналізи проб води зробили науковці із університету. Проведене фізико-хімічне дослідження містить визначення наявності у скидах азоту амонійного, фосфатів і сульфатів, нітратів та нітритів, хлоридів тощо. Вони також підтверджують, що отримані дані двох окремих лабораторій практично збігаються. Так, наприклад, вміст азоту амонійного у пробі води, взятої вище скиду, за даними незалежної лабораторії ЧДТУ та лабораторіях МХП, становить 0,45 мг на дм3. На самому скиді цей параметр склав – 0,58. А згідно затверджених норм допустима концентрація азоту амонійного не повинна перевищувати 0,60 мг на дм3.

Дані аналізу і по інших параметрах довели, що підприємство МХП не допускає перевищення допустимої концентрації шкідливих речовин, їх зміст відповідає нормам.

Отож, в черговий раз усі переконалися, що на «Миронівській птахофабриці» діє суворий контроль очистки використаної води. Адже, лише пройшовши всі необхідні етапи на очисних спорудах, вона потрапляє до річки Росава. Цікаво, що моніторинг скидів до водойми відбувається кожні 7 днів, хоча законодавчо встановлена вимога раз у 10 днів. Так підприємство додатково себе контролює.

Перед тим, як потрапити в річку, використана вода проходить кілька етапів очищення. Спочатку відбувається груба механічна очистка води. Потім вона надходить до очисних споруд, де проходить біоочистку бактеріями.

Біоочищення відбувається в так званих аеротенках (біологічних реакторах) за допомогою активного мулу – системи мікроорганізмів, що взаємодіють між собою та із забрудненою водою. Простіше кажучи, ці мікроорганізми живуть за рахунок того, що міститься в стічних водах, і таким чином очищують їх. Якщо якість стоків після цього не відповідає встановленим нормам, їх відправляють на доочистку. Після проміжних резервуарів вода надходить на ультрафіолетове знезараження. Далі стічні води перекачуються насосами на вузол обліку та до водойми. Аналіз відібраної води здійснюється у відповідності до гранично допустимих норм для скидів води, встановлених Департаментом екології та природних ресурсів Черкаської ОДА.

«Постійний контроль за якістю скидів гарантує відсутність порушень встановлених показників. Саме це дає впевненість в тому, що птахофабрика не забруднює річку Росава», – переконані керівники ПрАТ “Миронівська птахофабрика”.

Варвара Горова