Пам’ятний знак на честь архітектора Владислава Городецького  урочисто відкрили у Черкасах. Його встановили на одному із будинків, споруджених за проектом архітектора, у якому вже багато десятиліть працює Центр дитячої та юнацької творчості.

Так сталось, що з творчістю Владислава Городецького нерозривно поєднана історія розвитку архітектурного мистецтва не лише обласного міста, краю і столиці України, але й Польщі та Європи. Бо будинки, проекти яких розробив цей знаний у світі зодчий польського походження, нині прикрашають багато міст і сіл України, Польщі і Європи. Тож по-суті у Черкасах створено новий туристичний об’єкт – місце паломництва усіх пошановувачів архітектурного таланту Владислава Городецького.

blank

Пам’ять про видатного архітектора початку 20 століття – творця знаменитого столичного Будинку химер, вирішила увіковічнила польська громада Черкас, об’єднана у Польському культурному центрі імені Кароля Шимановського.

Фінансували розробку дизайну та виготовлення пам’ятного знаку спільно Посольство республіки Польща в Україні та Польський культурний центр імені Кароля Шимановського.

В урочистому дійстві взяли участь міський голова Черкас Анатолій Бондаренко, Радник-консул Посольства Республіка Польща в Україні Яцек Гоцловський, ректор ЧНУ ім. Богдана Хмельницького Олександр Черевко, голова Польського культурного центру імені Кароля Шимановського Геннадій Лінєвич, представники польської громади Черкащини і небайдужі жителі обласного центру.

blank

Як розповів голова обласної ГО «Польский культурний центр імені Кароля Шимановського» Геннадій Лінєвич, видатний син польського і українського народів народився 158 років тому на Поділлі у шляхетській родині. Після навчання у Петербурзі близько 30 років проживав і працював у Києві, а після здобуття Польщею незалежності, переїхав на історичну батьківщину. Помер Владислав Городецький в Ірані. Похований на римо-католицькому цвинтарі у Тегерані.

Зі слів лідера польської спільноти Черкащини Геннадія Лінєвича, пам’ятний знак спроетували і виконали керівник відділу управління містобудування і архітектури Черкаської ОДА Василь Дмитренко, заслужений художник України Віктор Крючков, архітектор Леонід Кондрацький і скульптор Микола Лютенко.

Місце для встановлення  пам’ятного знаку – приміщення Центру дитячої та юнацької творчості, обрано не випадково. Будівлю, у якій розмістили жіночу гімназію, спорудили у 1906 році за проектом Владислава Городецького.

– Архітектурну творчість Владислава Городецького високо цінували і сучасники зодчого. 115 років тому у день відкриття будинку директор жіночої гімназії сказав, цитую: Ця будівля вишукана. Робота так вправно виконана київським архітектором Городецьким, і, без сумніву, стане окрасою міста Черкаси». І, як бачимо, так воно і є, – підкреслив Геннадій Лінєвич.

blank

У своєму вітальному слові міський голова Черкас Анатолій Бондаренко поінформував про наміри міської влади реставрувати цю історичну будівлю.

– Надзвичайно приємно, що наша дружба з польським народом поглиблюється і наша польська діаспора бере активну участь у суспільному житті міста, збереженні історичних пам’яток у Черкасах. Впевнений, що сьогоднішнє відкриття стане першим кроком до повної реставрації будівлі, що є окрасою і гордістю нашого міста, – зазначив Анатолій Бондаренко і продемонстрував присутнім проект повної реставрації приміщення.

– Сьогодні дійсно надзвичайно важлива подія у житті Черкас і області, бо ми вперше відкриваємо меморіальний знак польському і українському архітектору Владиславу Городецькому. Він був особливим  архітектором і його творчий спадок є знаковим і вагомим, і нам надзвичайно важливо зберегти цей спадок. Тож я вітаю Геннадія Лінєвича за те, що він організував цю подію, яка є дуже знаковою. Символічно, що пам’ятний знак підписаний українською і польською мовами. Адже це є підтвердження зміцнення дружби між нашими народами. Наш університет теж працює у цьому напрямку. В університеті вже двадцятий рік діє полонійний центр, де студенти вивчають польську мову та знайомляться з польською культурою. Завдяки діяльності центру ми вибудовуємо культурні зв’язки з Республікою Польща, – зазначив ректор ЧНУ ім. Богдана Хмельницького Олександр Черевко.

Апогеєм дійства стало те, що Радник-консул Посольства Республіка Польща в Україні Яцек Гоцловський вручив Подяку керівнику відділу управління містобудування і архітектури Черкаської ОДА Василю Дмитренку за вагомий особистий внесок у справу збереження польської історико-культурної спадщини на Черкащині і професійну майстерність.

blank

– Творчість Владислава Городецького – це наша історія і її треба берегти. Історію не можна міняти чи прикрашати. Вона жива. В історії стосунків українського та польського народів було багато доброго і не тільки. Тож нам треба берегти пам’ять про ті події, щоб робити висновки, і у майбутньому не робити помилок, які робили наші предки. Тому ми бережемо історію і сліди поляків по всьому світу там де вони жили. А Городецький – це особлива постать. Це європейська людина, одна із багатьох історичних особистостей, які об’єднують наші народи. І сьогодні, зважаючи на те, що відбувається в Україні і Польщі, такі персони надзвичайно важливі, – поділився думками Радник-консула Посольства Республіка Польща в Україні Яцек Гоцловський.

На останок Геннадій Лінєвич запросив учасників дійства покласти квіти під пам’ятний знак, що є символом збереження пам’яті Владислава Городецького.

– Маю надію, що цей пам’ятний знак буде історичним артефактом, увійде до довідкових видань і туристичних маршрутів нашого міста. Цей пам’ятний знак щодня будуть бачити сотні черкащан і гостей міста, бо це – самий центр Черкас, – підсумував Геннадій Лінєвич.

Володимир Лимаренко-Полянський