Стало відоме ім’я військовослужбовця Об’єднаних сил, який загинув унаслідок бойових дій на Донбасі 27 вересня. Це 38-річний офіцер Олександр Марків, позивний “Сумрак”, із Бригади швидкого реагування Національної гвардії України. Поліг у районі Світлодарська (Луганський напрямок). Причина смерті – осколкове поранення в голову, пише “Козацький край“.

“Із невимовним болем повідомляємо про загибель нашого побратима. 27 вересня в зоні проведення ООС у бою з російсько-терористичними збройними формуваннями героїчно загинув старший лейтенант Національної гвардії України Олександр Марків. Він хоробро воював і склав своє життя, захищаючи український народ”, – йдеться в повідомленні підрозділу.

38-літній Олександр Сергійович Марків отримав важке кульове поранення в обличчя. У ході операції близько 19.30 в п’ятницю воїн помер, уточнила пресслужба МВС.

У БрШР НГУ зазначили, що Олександр Марків брав участь у Революції Гідності, воював у зоні АТО/ООС у лавах ЗСУ, а пізніше – Нацгвардії, пройшовши складний відбір до Бригади швидкого реагування.

“Завжди спокійний, доброзичливий та розсудливий, Олександр був надійним другом для своїх побратимів. Його пристрастю була військова історія та реконструкція. Та понад усе він любив свою дружину й маленького сина, заради яких віддав найцінніше. Не існує слів, якими можна описати біль від цієї втрати”, – сказано в повідомленні.

Олександр Марків народився 6 серпня 1981 року.

Навчався в Академії державної податкової служби України в Ірпені. Працював на Київському картонно-паперовому комбінаті.

За віросповіданням – “православний рідновір-язичник” (так писав у себе в ФБ).

Марків був багаторічним членом військово-історичного клубу “Повстанець” у Києві (спеціалізація клубу – УПА і війська доби УНР). У “Повстанці” Сашка кликали “друг Чумак”. Брав активну участь у зйомках фільму Холодний Яр. Воля України – або смерть, продюсованого  Всеукраїнською громадською організацією «Не будь байдужим». Фільм присвячено боротьбі проти російських окупантів століття тому, і його у період з 2014 до 2017 рр переглянули мільйони людей. У фільмі Олександр, який виконує роль одного з повстанців загону отамана Чорного Ворона, гине від кулі в обличчя… «Ми ще тоді не знали, що кадри загибелі українських вояків стануть для Сашка пророчими», – написали у соцмережах колеги Марківа по знімальному майданчику.

blank

Він служив командиром зенітно-ракетного взводу у 4-й бригаді оперативного призначення НГУ (БрШР).

До армії пішов ще 2014 року, відразу потрапив на фронт, служив на різних молодших командирських посадах у 72-й окремій механізованій бригаді.

“Пройшов страшні заміси, з яких виходив цілим і неушкодженим, був під Зеленопіллям, в Гранітному….
Завжди був зі своїми вояками в одних окопах, бліндажах, поламаних “бехах”, спалених стайнях… Був впертим і завжди йшов до кінця.

Був чудовим другом, побратимом, на якого завжди можна покластись”, – розповідають у ВІК “Повстанець”.

У Олександра залишилися дружина і син.