Щодня на дорогах країни трапляється десятки аварій, у яких гинуть та травмуються люди. Чимало ДТП працівники поліції фіксують і на шляхах Черкащини. Інколи причиною зіткнень автівок стає відсутність розмітки на дорогах. Та замість того, щоб подбати про її якісне нанесення та про комплексне вирішення питання безпеки дорожнього руху, влада хоче запровадити в країні нові стандарти і взагалі звузити ширину дорожньої розмітки. Партія «Наш край» закликає уряд скасувати таке рішення.

Замість чинних 3,5-3,7 метрів ширини українських доріг влада хоче залишити для водіїв лише 3-3,25 метри. Таким чином, владці прагнуть привести дороги держави до європейських стандартів. Говорять, що вужча дорога зменшить аварійність. Нові стандарти у Державних будівельних нормах набувають чинності із 1 вересня 2018 року. Проте, як можна зменшувати те, що взагалі на деяких напрямках взагалі не нанесено?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Черкащині стануть вужчими дороги

Керівник обласної організації політичної партії «Наш край» Анатолій Нужний, як і його колеги з інших областей, переконані, що таке рішення – це просто імітування владою бурхливої діяльності.

–       У владних кабінетах вважають, що водії, побачивши нові вузькі дороги, почнуть підсвідомо їздити не так швидко та більш акуратно, бо дорожня смуга буде вужче на 50–70 см. Але дивує те, що жодних досліджень щодо впливу ширини доріг на стан аварійності ніхто не проводив. Тож як можна говорити, що кількість аварій зменшиться, якщо немає документальних підтверджень. У партії «Наш край» вважають, що такими рішеннями влада просто імітує бурхливу діяльність замість того, щоб комплексно вирішувати питання безпеки дорожнього руху, – зазначає Анатолій Нужний.

Перед тим, як починати такі обговорення, наголошує Анатолій Нужний, необхідно подбати про нанесення чинних розміток.

–       Більшість українських доріг роками стоять без розміток. А ті, які наносять – дуже швидко стираються. І це свідчить про те, що ніхто не дотримується якості та стандартів, – додає Анатолій Нужний. – Складається враження, що урядовці, які звикли пересуватися кортежами та літаками, взагалі втратили відчуття реальності. У той час, як звичайні українські водії змушені постійно об’їжджати ями. І їм іще хочуть звузити ширину смуг! Також дуже цікаво, хто виграє тендер на постачання фарби та перемальовування смуг по всій країні? Наступним кроком, за ідеєю Уряду, має бути заміна білої фарби на трохи жовтішу.

У партії «Наш край» переконані, що аварійність на дорогах в Україні не має жодної прив’язки до ширини смуг. І це підтверджується статистикою. Так, упродовж минулого року в Україні трапилося понад 160 тис. ДТП, 114 тис. випадків керування транспортом у стані сп’яніння, травмовано майже 35 тис. українців, загинуло майже 3,5 тис. особи.

Партія «Наш край» закликає уряд скасувати рішення щодо звуження доріг. Також вимагає, щоб силові органи перевірили, чи немає корупційної складової у рішенні щодо зміни розмітки на всіх українських дорогах.