У Черкасах за останній тиждень бійцями «Нацкорпусу» було зрізано два бігборди і пошкоджено два сітілайти. Все це подається під соусом боротьби із сепаратистами, мовляв, на них розміщувалася реклама Вілкула (Опоблок), Мураєва (Наші). Соцмережі спалахнули. Одні (явно з НК) почали кричати, що правильно роблять, інші – що це середньовічний феодалізм. Черкаський журналіст Сергій Кузляєв розповів про перерозподіл рекламного ринку у Черкасах, пише “Про Все”.

Трохи закулісної історії

Два роки тому партія «Батьківщина» вирішила розширити свій вплив на ринок рекламних послуг в Черкасах. Їм потрібні були свої площини. На обрії з’явилася фірма ТОВ «Лідер Черкаси». Співзасновником фірми є такий собі Олександр Сінгаєвський. Він у 2012 році балотувався від «Батьківщини» на 196-му окрузі (округ Бобова).

Фірма отримала дозволи на розміщення сітілайтів по Замковому узвозу, по вулиці Козацькій і по бул. Шевченка біля «Любави». Майже всі ці місця не передбачені в Схемі розміщення рекламних конструкцій. Є Схема, де можна розміщувати борди чи сітілайти, а де – не можна. От «Лідер Черкаси» отримав дозвіл від виконкому у тих місцях, де схемою це заборонено.

Потім починаються ігри довкола операторів. Декому починають не продовжувати дозволи, декого «відкладають», декого відправляють на демонтаж…. Цікавими є рішення про «відкласти» і на демонтаж. Чимало сіті-лайтів розміщені на Шевченка. Члени виконкому ратують, щоб очистити головну вулицю від реклами. І тут же дають дозвіл «Лідеру Черкаси»!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На незаконних сітілайтах, з якими боролися “невідомі месники”, з’явилась реклама Нацкорпусу (Фотофакт)

Про політичну складову

Ринок реклами в Черкасах поділений десь за принципом: 60% – місцеві, 40% – Київ чи інші міста.
Найбільша кількість бордів у фірми «Вересень+», до якої має відношення лідер порошенківців області Сергій Кудактін. Історія з його бордами вже тягнеться більше 10 років. То він не платить, і його звинувачують у мільйонних боргах, то він показує рішення суду, що міська влада не так рахує. Словом, це окрема тема. Зараз не про це.

Мер Черкас від “Батьківщини”. Найбільший оператор ринку реклами – від БПП. Що відбувається? Ну, звісно, конфлікт. «Ти не платиш, ми тебе знесемо, ти негодяй і президент твій – редіска….» Але можемо і не знести, якщо там буде висіти портрет Юлі….

Фірма «Маркетингові технології» має і борди, і сітілайти. Має відношення до цієї фірми – Роман Шевченко, депутат міської ради від «Громадянської позиції». Його “сітіки” на бульв. Шевченка «відклали» на додатковий розгляд. Правда, два – вже демонтували. Знову під «предлогом очистки бульвару від реклами». А за квартал виконком дав добро «Лідер Черкаси» на сітік…. Я думаю нікому не треба пояснювати, що власникам «Маркетингових технологій» пропонували розміщувати Юлю….

А націоналісти до чого?

Читач задасть мені це питання. Ну, звісно. Хто найчастіше ходить плече до плече з Бондаренком, хто сидить на виконкомах, не будучи членом виконкому, і намагається вказувати як і кому голосувати. Звісно, лідер «НК» Дмитро Кухарчук.

А хто зносить бігборди і псує сітілайти? Нацкорпус. Поставити борд вартує 12-15 тис. грн. Треба заливати фундамент. Взимку це робити проблематично. По сіті-лайтах та ж ситуація. Полікарбонат чи оргскло коштує грошей, а якщо ще пошкодять світло, то самі розумієте, що треба ремонтувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дешева показуха: уночі героїчно “побороли” сіті-лайт “Опоблоку”

Збитки від двох знесених бордів уже 30-35 тис., від пошкоджених сітілайтів – в межах 10-15 тис.
На “сітіках” «Лідера Черкаси» теж була реклама «Нашого краю». Але її не чіпали… Хоча брешу. Один раз. На Замковому узвозі фарбою облили. А потім на сіті-лайтах «Лідера» з’явилися Кошулинський і… Білецький з «Нацкорпуса». Співпадіння?

Для операторів ринку реклами вибори – це жнива. Спосіб заробити копійку. За законом вони розміщують всіх, хто не заборонений законом. А пошкоджений чи знесений борд – це удар не по іміджу політика, а по рекламному агентству, яке має рекламу поновити, переклеїти, встановити назад борд…. Словом понести витрати.

Вже зараз оператори рекламного ринку в Черкасах по замовчуванню перестануть розміщувати політичну рекламу Білецького…..

Кого «знищують»?

А тепер проаналізуємо, кого ж зачепила національна зачистка рекламного ринку:
Бульв. Шевченка (сіті-лайт). Судячи зі схеми дозволів, то це РА «Постер» (Київ).
Бульв. Шевченка (сіті-лайт). Біля Новуса. ФОП Крапівіна – Черкаси.
Борд на Дахнівській. Схоже, це борд Октагон (Київ).

У більшості цих операторів реклами (крім Крапівіної) дозволи мають завершитися у 2019 році. Точніше у березні-квітні. Робіть висновки, панове.

Чи не з’явиться потім на вільних місцях, звільнених націоналістами і патріотами, “батьківщинівський” “Лідер”?