Без доступу до річки та вільного входу в Дніпро можуть опинитися жителі Червоної Слободи на Черкащині. Про це розповів Суспільному місцевий житель Віталій Бортнік. З його слів, майже два кілометри берегової лінії депутати сільради планують віддати під забудову, тому й винесли питання розробки детального плану цієї ділянки на чергову сесію.

Віталій Бортнік живе поблизу Дніпра. Вихід до річки від свого будинку для людей не закривав. Та переймається, аби решту берега у слобідчан не забрали. Чоловік побоюється цього через винесене на розгляд депутатів питання розробки детального плану забудови:

“Цим питанням хочуть затвердити детальний план забудови цієї прибережної смуги, яка ніколи нічим не булла забудована. При чому робиться це без погодження, тишком-нишком, приховуючи цю інформацію, оскільки на сайті не опубліковано. Ця інформація має бути відкритою, це наше майно, це наше право”.

Схожа ситуація у Слободі вже траплялася, пояснив чоловік: “Одну ділянку вже віддали в грудні в оренду сумнівній організації, а це — майже гектар землі — 68,16 сотки з виходом у Дніпро. Я вважаю, якщо вирізають дерева і ставлять огорожу, то громада програла”.

Тому нині чоловік прагне не допустити жодних неправомірних дій. Він зібрав підписи односельців. Вони гуртом прийшли на сесію сільради, аби переконати депутатів не голосувати за це питання.

Проти розробки плану виступила жителька Червоної Слободи Валентина Дядюра: “Буде таке як в Дахнівці і як у Свидівку. Там до берега підійти не можна, там усе в сітках, навіть вода загороджена, тому що це приватні ділянки тепер”.

Детальний план необхідний для інвентаризації землі, пояснила громадянам спеціалістка відділу земельних відносин Оксана Кузьменко:

“Якщо ми зробимо інвентаризацію і вона буде зроблена неправильно, у нас прибережна захисна смуга ляже неправильно. Тому від цього підуть проблеми по всій Червоній Слободі”.


Депутат Валентин Бузько попросив спеціалістку відділу земельних відносин визначити категорію цих земель:

“Ділянки не значилися як рекреаційного призначення! Вони значилися як прибережна захисна смуга”.

Після обговорення, депутати не підтримали пропозицію з розробки детального плану. Депутатка Ірина Дядюра пояснила своє рішення: “Ми знаємо, що землі державної та комунальної власності не можуть передаватися в оренду. А якщо є детальний план, то може передаватися в оренду. Ми ж повинні користуватися на загальних правах”.

Голова громади Олександр Литвиненко зазначив, що не допустить неправомірних дій стосовно прибережної смуги: “Забудови взагалі ніякої не буде. Таке питання навіть не буде стояти на обговоренні і ніколи не буде прийнято рішення по такій забудові”.

Рішенням депутатів громада задоволена, зауважив її представник Віталій Бортнік. Але питання це контролюватимуть, щоб воно не було винесене на наступні сесії для обговорення.