Днями у Черкасах на 335 тисяч гривень оштрафували власника невеличкого бізнесу, який узяв до себе на роботу у двох закладах торгівлі трьох працівників, зокрема двох своїх дочок, не оформивши їх належним чином. Про це пише на своїй сторінці «Фейсбук» депутат Черкаської міськради Руслан Зоря:

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Підприємців Черкас заганяють працювати в гаражі”,- Ракова про масові облави Держпраці

“Хтось скаже, ніби все правильно: порушив закон – заплати. Але ми не з того починаємо.

По-перше, підприємці не мають витрачати в рази більше коштів на податки і штрафи, ніж коштує їхній бізнес. Має бути диференційована система штрафів, залежно від доходу підприємця. Чому за аналогічне порушення однаково має платити і власник невеличкого магазину, в якого мінімальний прибуток, і власник великої компанії, який має мільйонні обороти? Такими штрафами держава губить малий і середній бізнес. І це штовхає підприємців на важкий вибір: порушувати закон і працювати в підпіллі, уникаючи сплати податків, або взагалі закриватися і звільняти працівників.

Погляньте на гаражні автокооперативи нашого міста. Практично у кожному з них є бізнеси, які офіційно не зареєстровані. Тому що офіційних підприємців постійно перевіряють, обкладають великими податками і їм складно працювати. Система не створює комфортних умов для того, щоб вивести бізнес із тіні. А навпаки, залякує і ще більше заганяє в гаражі.

Держава має припинити заважати бізнесу, «кошмарити» його в судах, дозволами і ліцензуванням. Сьогодні кожна наступна перевірка підприємців проходить не з метою проконтролювати і попередити, а з метою прийти і оштрафувати. Так не має бути.

Я вірю, що економіку країни вдасться врятувати завдяки зменшенню податкового навантаження та створення сприятливого бізнес-клімату”.