Повільними і обережними кроками українська економіка намагається пройти світову кризу, наслідки якої боляче вдарили по нашій країні завдяки додатковому згубному впливу неоголошеної війни, що триває на Сході, пише “Вичерпно”.

“Покажи як ти можеш!” — це гасло виставки AGROSHOW Ukraine 2018 Черкащина щоденно втілює в життя, нарощуючи свій економічний потенціал. За даними облдержадміністрації в Черкаській області налічується 134 експортно-орієнтованих підприємства. «Черлис», «Beehive», «ТЕХНО», «Разек Черкаси»  — розвиток старих та поява нових експортерів показують, що економіка Черкащини жива і має перспективи росту.

Проте перед цією хиткою економічною рівновагою майорить загроза загальноукраїнського масштабу: якщо держава не зможе знайти грошей на розрахунки з кредиторами і залучити $18 млрд, вона змушена буде оголосити дефолт. Україна має великий зовнішній борг, що перевищує 75 млрд. гривень, 40 млрд. з яких були накопичені за часів уряду Ю.Тимошенко та М.Азарова. Розрахуватися з ними без підтримки міжнародних фінансових інституції держава не може. Проте підтримка Міжнародного валютного фонду має свою ціну — збільшення вартості газу та її поступове встановлення на рівні 11 тис грн. за тисячу кубометрів.

Таке непопулярне в суспільстві рішення є запорукою підтримання співробітництва України з міжнародними фінансовими організаціями, чия кредитна підтримка утримує країну від оголошення дефолту.

Досвід інших країн — Росії в 1998 році, Аргентини в 2001-му чи Ірландії в 2010-му — показує, що оголошення про неплатоспроможність неминуче тягне за собою різку девальвацію національної валюти: ми можемо побачити долар за 50 грн.

Валютні обмеження, гіперінфляція, стрімке подорожчання товарів і послуг, заморожування соціальних виплат, зростання безробіття — найперші ознаки дефолту, який призупинить зростання економіки як мінімум на десятиріччя, і які кожен із нас може відчути практично негайно.

Проте причиною цих явищ стане не просто нестача грошей, а занепад економіки. Оголошення дефолту знижує рейтинги економічної привабливості країни в цілому. Іноземні кредитори і інвестори згортають програми співробітництва і підтримки.

Перший в області Золотоніський індустріальний парк, який було створено в минулому році, після відмови України платити по борговим зобов’язанням, не дочекається своїх інвесторів і існуватиме лише на папері. “Черкасиобленерго” та ПАТ “Азот” ще більше загрузнуть у своїх взаємних та особистих боргах, від яких їх не врятують жодні звернення сесій міської та обласної рад до уряду. Продаж «Черкаського державного заводу хімічних реактивів» не відбудеться і його потенціал остаточно зійде нанівець.

Що станеться з Черкаською економікою, якщо Україна оголосить дефолт? Як далеко область буде відкинута назад в своєму розвиткові?

Відкрите питання, на яке, сподіваємося, ми ніколи не дізнаємося відповіді.