Сьогодні, 12 травня, 88 років виповнюється народному художнику України, лауреату Національної премії України ім. Тараса Шевченка, почесному громадянину Канева, Києва та Тернополя, генію сучасності за рейтингом «100 геніїв сучасності», укладеним британською газетою «Дейлі телеграф» – Івану Марчуку.Про це інформує пресслужба Канівської міськради.

Постать Івана Марчука є однією зі знакових в сучасному українському мистецтві. Художник створив власний унікальний абстрактний стиль «пльонталізм». Його полотнами захоплюється увесь світ, а твори експонуються у найкращих музеях світу та високо цінуються колекціонерами.

За більш як 70 років творчої діяльності митець створив близько 5 тисяч полотен, провів близько 200 монографічних виставок як в Україні, так і за кордоном. Лише за останні роки його твори демонструвалися у Литві й Латвії, Бельгії й Люксембурзі, Угорщині й Туреччині, Німеччині й Польщі, Чехії й Словаччині, Таїланді й Тунісі, Йорданії й США, Іспанії й Австрії – загалом у більш як 20 країнах світу. Разом з тим, творчість і життя Івана Марчука нерозривно пов’язані з Каневом, який став для нього особливим місцем – «місцем сили» та джерелом натхнення.