Головна новина уїк-енду для вітчизняних вболівальників – фактичне чемпіонство «Шахтаря», в якому йому посприяв «Маріуполь», ще в п’ятницю відібравши очки у «Динамо». У п’ятницю ж відбулася ще одна резонансна подія…

Головна новина уїк-енду для вітчизняних вболівальників – фактичне чемпіонство «Шахтаря», в якому йому посприяв «Маріуполь», ще в п’ятницю відібравши очки у «Динамо». У п’ятницю ж відбулася ще одна резонансна подія для клубного футболу України. Власник «Черкаського Дніпра», що бореться за виживання в першій лізі, оголосив про те, що закриває цей проект. Втім, саме по собі зникнення професійного клубу – на жаль, не сенсація для вітчизняних футбольних реалій. Але ось причина, по якій Володимир Лашкул розпускає клуб, в редакції «Правда. Футбол» викликала шок. Такого в історії українського футболу ще не було! Не вірите? Давайте розбиратися …

Чому Лашкул не Суркіс і не Ахметов

Уявімо собі ситуацію. Відомий в регіоні бізнесмен, чиє підприємство добре відоме місцевому населенню і є монополістом в області, вирішив потрапити до Верховної Ради і виставив свою кандидатуру на вибори.

Однак жителі, незважаючи на популярність підприємця, зробили вибір на користь іншого кандидата. Неважливо, з яких міркувань. І ось, дізнавшись про невдалий для себе результат голосування, бізнесмен приймає рішення помститися невдячній «громаді» та ліквідувати підприємство.

Дурня, скажете ви, і, мабуть, з вами можна погодитися. Однак, перш ніж перейти до викладу суті питання, дозволимо собі ще трохи пофантазувати. І для наочності візьмемо не якогось вигаданого персонажа Х, а цілком живих і всім відомих персон. Скажімо, Ріната Ахметова та Ігоря Суркіса – власників «Шахтаря» і «Динамо» відповідно. А тепер увага, включіть максимальну фантазію і уявіть, що вони вирішили розпродати команди і ліквідувати клуб тільки по одній простій причині – через те, що вони не стали одними з 150-ти членів Конгресу ФФУ. Що за ахінея, знову запитаєте ви? І до чого все це?

Та до того, шановні читачі, що не дивлячись на всю абсурдність змальованої ситуації, вона таки має місце бути в нашому з вами реальному житті.

Ні, не турбуйтеся, з «Шахтарем» і «Динамо» нічого подібного не відбувається. Та й Ахметов з Суркісом цілком здорові.

Однак в Черкасах реальність саме така. Власник «Черкаського Дніпра» Володимир Лашкул, не будучи обраним на Конгрес ФФУ, вирішив пустити команду з молотка. І саме таким чином помститися невдячному, з його точки зору, регіону.

Мандат делегата або життя! Життя футбольного клубу…

Ситуація ускладнюється ще й тим, що найближчий Конгрес ФФУ не можна назвати якимось доленосним. Це буде, хоча і, безумовно, важливий, але, в цілому цілком рядовий захід. На ньому, за наявною у «Правда. Футбол» інформацією, не розглядатимуться питання, які могли б мати революційні наслідки для життєдіяльності професійних клубів.

Володимир Лашкул, зауважимо, раніше неодноразово був делегатом Конгресів ФФУ саме від Черкаської обласної федерації. Але то було ще за часів, коли він обіймав посаду віце-президента ФФУ. Зараз він втратив цю посаду, а оскільки обласна федерація не має прямого відношення до професійного клубу, то цілком логічно припустити, що делегати на Конгрес обиралися аж ніяк не за належністю до приватної структури, якою є «Черкаський Дніпро». Та й делегували в Черкасах на конгрес не аби кого, а голову обласної федерації, його заступника і одного з нинішніх віце-президентів ФФУ.

Навіть якщо допустити, що Володимир Лашкул домагався пропуску на Конгрес ФФУ, щоб підняти нагальні питання розвитку вітчизняного футболу, то він це міг зробити дуже легко – бути обраним делегатом від Професійної футбольної ліги. Вважаємо, колеги Лашкула з ПФЛ схвалили б його бажання кинутися всім своїм могутнім тілом на федеральну амбразуру. Якби, звичайно, колишньому віце-президенту ФФУ було що у справі сказати на конгресі. А не просто взяти участь в заході в якості делегата.

Однак нічого такого не сталося – в ПФЛ також знайшли інші кандидатури для участі в роботі Конгресу ФФУ. Отже, напрошується простий висновок – Володимир Лашкул тільки шукав привід, щоб зістрибнути з теми професійного клубу. Судячи з усього, набридла йому ця іграшка – ніяких дивідендів не приносить, а витрати потрібно нести цілком реальні!

Конгрес ФФУ – лише привід, причина – в перекритому «кранику»?

І можна з упевненістю сказати – якби не було цієї історії з невисування, він шукав би іншу можливість відмовитися від фінансування команди. Схоже, Володимир Лашкул просто не розрахував свої сили і можливості. Схоже, він планував, що фінансувати команду він зможе за рахунок коштів офшорної компанії, на яку були оформлені акції колись ексклюзивного комерційного партнера ФФУ – компанії «Україна Футбол Інтернешнл». Але, як відомо, нинішні керівники ФФУ цей «краник» перекрили, розірвавши відповідний договір. От і виходить, що футбольний клуб став для колишнього голови компанії “УФІ” непосильною ношею. Ось він і вирішив її позбутися, при цьому спробувавши зробити винною саму Федерацію футболу України, один з колективних членів якої не обрав Лашкула делегатом конгресу.

Колишній комсомольський працівник Володимир Лашкул багато років був головним комерсантом Федерації футболу України. Працював і при Григорію Суркісу, і при Анатолії Конькові. І багато років левова частка доходів ФФУ осідала на офшорних рахунках підконтрольних Лашкулу компаній. Футбольна тема так сподобалася функціонеру, що на пенсії він вирішив пограти в футбольного олігарха. Але не розрахував власні сили… І ось, схоже, настав час остаточного розставання 66-річного функціонера з найпопулярнішою в світі грою. Ось тільки виходить все вже якось дуже безглуздо…