165 черкасців щепилися 2-го вересня у центрі масової вакцинації населення у Черкасах, який розташований у торговельно-розважальному центрі “Любава”. Щеплення проводять чотирма видами вакцин, розповіла лікарка мобільної бригади Олена Душка.

Черкащанці Галині Килимистій сімдесят один рік. Жінка розповіла, що вирішила вакцинуватися, аби убезпечити себе.

“Вік уже в мене такий, сподіваюсь, що якщо захворію, то може легше переносити буду. Та й діти наполягають, що вже пора отримати вакцину”, – каже вона.

Охочих у центрі вакцинації щеплюють чотирма видами вакцини, розповіла медична сестра Марія Приз:

“Вакциною Moderna щеплюємо на другу дозу, на першу йде Comirnaty, CoronaVac і AstraZeneca. Вакцини є у достатній кількості. Після імунізації ми рекомендуємо пацієнтам перебувати у зоні відпочинку ще протягом 30 хвилин під наглядом лікаря”, – каже медикиня.

Термін між першою та другою дозами залежить від виду вакцини та різниться між собою, розповіла лікарка мобільної бригади Олена Душка.

“Якщо це вакцина Comirnaty від Pfizer – 21-28 днів, якщо це CoronaVac – 14 днів ми рекомендуємо, AstraZeneca – через чотири тижні. Вакциною Moderna імунізуємо зараз тільки тих, хто отримує другу дозу, вони через 28 днів приходять на ревакцинацію”, – розповіла лікарка.

Якою вакциною щеплюватися люди обирають самостійно. Реакція на препарат у кожного різна і залежить від самої людини, додала лікарка:

“Зазвичай, це біль у місці ін’єкції, реакція на вакцину. Може бути загальне нездужання, підвищення температури, головний біль, слабкість, сонливість. Це все залежить від фізичного стану людини, від реакції її організму”.

У цьому пункті щеплюють усіх охочих щодня з одинадцятої ранку до о пів на шосту вечора.

“Суспільне”