З початку кампанії вакцинуваання від коронавірусу в Україні щеплення отримали вже 510 медпрацівників Черкащини.

Про це під час ранкової зустрічі повідомила заступниця голови Черкаської ОДА Лариса Кошова, передає кореспондент сайту “Vikka.ua”.

Так, щоденно вакцинацію проходять від сотні медпрацівників, які не мають протипакозань. Усі процедури проводять відповідно до графіку, затвердженого МОЗ України. Наразі в Черкаській області працює одна мобільна бригада, яка проводить вакцинацію. Вже з п’ятниці запрацюють ще чотири, які зараз проходять спецнавчання.

«Бригада дотримується графіку вакцинування – по 100 осіб за добу. Однак вчора, 2 березня, медики вакцинували 140 осіб. Під час проведення процедури значних складнощів не виникає. Після проведення вакцинування мобільна бригада всю інформацію вводить в електронну систему МОЗ. Однак, зараз можна побачити розбіжності в цифрах. Це пов’язано з великим навантаженням на систему і технічно десь можуть не спрацьовувати внесені зміни одразу. Тобто медики вакцинують зазначену кількість осіб, вносять всю інформацію про них в електронну систему, але вона працює з незначним запізненням», – повідомила у коментарі Лариса Кошова.

Заступниця голови Черкаської ОДА зазначає, що процес вакцинації відбувається добровільно. Однак випадків, при яких медик був категорично проти – не траплялися. Навіть є ситуації, коли приходять на вакцинацію, але лікар медичної бригади не допускає до щеплення з певних протипоказань. Зокрема, таку процедуру не проводять під час ГРЗ, вагітності та у випадках, коли людина перенесла коронавірус менше ніж пів року тому.

«Був випадок, коли звернулася вагітна медпрацівниця і захотіла отримати щеплення. Їй відмовили згідно з рекомендаціями МОЗ. Інформації про надзвичайні випадки після проведення вакцинування не було», – підкреслила Лариса Кошова.

Додамо, що Черкаська область отримала 16 200 вакцин для проведення відповідних щеплень від коронавірусу. Тобто нараз препаратами мобільні бригади забезпечені у повній мірі.