Наше видання продовжує вивчати громадську думку наших читачів щодо актуальних питань сьогодення, проводячи редакційне опитування на сторінках сайту. До речі, кожен наш читач може запропонувати свою тему для обговорення.

Останньою ж темою нашого редакційного опитування було: «Якби губернатор обирався на виборах, за кого ви б проголосували?» За два тижні в ньому взяли участь більше тисячі читачів. Серед можливих кандидатів на губернаторську булаву ми назвали дванадцять прізвищ: від нинішнього голови ОДА Юрія Ткаченка та діючого мера Черкас Анатолія Бондаренка до добре відомих в області політичних та громадських лідерів.

В результаті нашого редакційного соцдослідження на першій сходинці популярності опинився Дмитро Кухарчук, громадський активіст, який очолює обласний партійний осередок «Національного корпусу». За нього віддали голоси 276 читачів нашого сайту, що складає 25 % від усіх респондентів. Такий результат можна пояснити мобілізацією прихильників «Нацкорпусу», які завжди дисципліновано голосують за своїх. Сприяє популярності цього молодого політика те, що він майже щодня на слуху у місцевих ЗМІ. До речі, там пан Дмитро фігурує не завжди у позитивному контексті, але у політиці головне, аби згадували частіше, а як – то вже справа десята…

Друге ж місце у нашому опитуванні посів колишній «данєцкий» губернатор Черкащини Сергій Тулуб, набравши 148 голосів. На нашу думку, у черкащан немає особливих сентиментів до очільників вчорашньої влади, це, скоріше, вияв недовіри до нинішніх владців, які не виконали багатьох обіцянок, даних людям на Майдані. Та й сьогоднішня не дуже втішна соціально-економічна ситуація породжує ностальгію за курсом долара по 8 грн. та цінами часів «януковичів».

13 % наших читачів готові проголосувати за нинішнього голову ОДА Юрія Ткаченка. Це доволі пристойний результат, як на нинішню ситуацію тотальної недовіри людей до нинішньої влади. Фактично, черкащани доволі позитивно оцінюють роботу очільника області, попри накопичений негатив до владних інституцій. Мабуть, це розуміють і у високих київських кабінетах, – і на сьогодні Юрій Ткаченко залишається єдиним в Україні губернатором, якого не замінили із часу призначення у 2014 році.

На плаву залишається і міський голова Черкас Анатолій Бондаренко, якого воліли б бачити головою ОДА 11% людей, які взяли участь у нашому опитуванні. Це, звичайно, уже не 68 % підтримки громадян, які давали пану Бондаренку соціологічні опитування восени минулого року. Та й ситуація у Черкасах за цей час складалася аж ніяк не на користь мера.

Доволі високий результат у знаного на Черкащині аграрія Петра Душейка, який отримав п’ятий результат у нашому праймерізі. І це попри те, що Петро Григорович сьогодні не є депутатом і практично не особливо «світиться» у місцевих ЗМІ. Та імідж гарного господарника, хлібороба, добродійника міцно закріпився у головах черкащан…

Як видно з нашого опитування, непоганий рівень впізнаваності в області мають  Віталій Коваль, 1-ий заступник голови ОДА та Олег Баштан, депутат облради від Радикальної партії. І коли першого більше знають, як обласного високо посадовця, то пан Баштан серед депутатського корпусу облради вирізняється високою активністю та потужною роботою на своєму окрузі.

Що ж до невисокого результату в нашому опитуванні двох нардепів із Черкащини – Владислава Голуба і Антона Яценка, – то це показник, скоріше за все, їхнього небажання претендувати на губернаторське крісло. На своїх округах обидва народні обранці мають доволі високий рейтинг підтримки.

Результат же голови Черкаської облради Олександра Вельбівця у 4% підтримки показує, що на думку більшості черкащан, він не дотягує до рівня обласного лідера, попри постійні намагання продемонструвати свою першість. Також дуже незначна кількість наших читачів бачать керівником області лідера обласних «свободівців», а нині заступника черкаського мера Юрія Ботнара.

Цікаво, що під час опитування чимало черкащан висловлювали ідею, щоб на законодавчому рівні таки закріпити положення про виборність голів областей всенародним голосуванням.