Цьогоріч вночі у середмісті Черкас незвично тьмяне світло. Тож Dzvin.media звернулися за роз’ясненнями до заступника керівника “Міськсвітла” Павла Собка.

За його словами, новітні технології в освітленні центральних вулиць стали доволі проблемними. Хоча LED-світильники і економлять в декілька разів електроенергію та мають 5-років гарантійного терміну роботи, на практиці вже через 3 роки усе виявилось не так оптимістично.

– Три роки назад поставили LEDівські світильники центральними вулицями Черкас: бульвар Шевченка, Благовісна, колишня Ільїна. На ці ліхтарі є гарантія 5 років. Зараз, після трьох років приблизно, частина з них повиходила з ладу. Особливо через блискавки, яких у цьому році було занадто багато. Деякі з них взагалі не працюють, деякі працюють на 30 відсотків. Від розрядів блискавки у них виходять з ладу плати. Самі діоди залишаються цілі. Проте це гарантійний випадок. І черкаська фірма “Нью Лайт” їх ремонтує, але велику кількість ліхтарів вони не можуть взяти в ремонт. Десь від тижня до місяця у них займає ремонт п’ятнадцяти світильників. Ми цю проблему знаємо, намагаємось її вирішити, на ділянках де взагалі немає працездатних ламп ставимо з реконструкції натрієві лампи, аби хоч трохи присвітити людям місто вночі. На жаль, наразі не можу сказати точний термін коли вдасться відновити усі світильники у центрі міста. Адже це залежить від фірми, що ремонтує за договорами світильники, а там так договори були прописані так, що ми ніяк вже вплинути поки не можемо.