Цього року, як і у 2022, область у лідерах за впровадженням програми «Сади Перемоги». Нині програму самозабезпечення продуктами харчування вже затвердили 29 територіальних громад, ще в одній територіальній громаді внесено зміни до місцевої програми щодо можливості придбання продуктів харчування та їх зберігання.

Найбільше затверджених програм у Черкаському районі – 13. У Звенигородському районі – 9 програм, в Уманському – 5 та у Золотоніському районі – 3.

«Сади Перемоги» – всеукраїнська ініціатива, спрямована на ефективне використання доступних земельних ділянок і спрямування всіх ресурсів для вирощування харчових продуктів задля недопущення продовольчої кризи в Україні. Програму втілюють спільно з проектом «Супровід урядових реформ в України» (SURGe).

Проект SURGe активно підтримує територіальні громади, надаючи посадкові матеріали, техніку для обробки тощо. Так, Буцька ТГ отримала сучасний трактор із навісним обладнанням та автоклави, Чигиринська ТГ – сушарку, автоклав, морозильну камеру, професійну електросковорідку, електроплиту, мотоблок, а Зорівська ТГ – автоклав.

Минулоріч у грантовому конкурсі «Сади для Перемоги», з-поміж 8-ми переможців – три громади з Черкащини. Зокрема, Білозірська, Бобрицька та Чигиринська. Кожна з цих громад отримає у 2023 році на свій баланс техніку вартістю до 250 тис. грн, яка придбають спільно з донорами.