Отримавши у 2006 році в оренду на 49 років земельну ділянку в мальовничому куточку Дахнівки під будівництво готельно-ресторанного комплексу, приватне підприємство систематично не виконувало договірні зобов’язання та постійно накопичувало перед міським бюджетом недоїмку з орендної плати за землю. Планове будівництво на земельній ділянці орендарем до цього часу не здійснено, що свідчить про її неефективне використання, інформує прес-служба прокуратури Черкаської області.

Захищаючи державні інтереси, прокурор звернувся до суду з позовом про стягнення існуючої заборгованості з урахуваннях пені та інфляційних нарахувань. Крім того, ним ініційовано питання розірвання договору оренди земельної ділянки площею 19 тис кв. м вартістю понад 12 млн. грн. й повернення землі Черкаській міській раді з метою визначення ефективного землекористувача на конкурентних засадах.

Господарським судом Черкаської області у липні минулого року позов прокуратури про розірвання договору оренди землі з недбалим орендарем, а також її повернення з підстав систематичної несплати за землю задоволено.

Заборговану орендну плату в розмірі понад 200 тис. грн. відповідач сплатив до бюджету вже під час судового розгляду справи, однак наміру повертати земельну ділянку не мав, оскарживши рішення суду першої інстанції до апеляційного суду.

Київським апеляційним господарським судом прийнято сторону відповідача та відмовлено у задоволенні позову прокурора.

Продовжуючи послідовну та принципову діяльність щодо відстоювання державних інтересів, прокурором скеровано касаційну скаргу на рішення суду апеляційної інстанції.

Враховуючи доводи прокуратури, Верховним Судом визнано факт порушення вимог закону та інтересів держави та скасовано рішення Київського апеляційного господарського суду й залишено в силі рішення господарського суду Черкаської області про задоволення  позовних вимог прокурора.

Таким чином, спірну земельну ділянку належить повернути на користь територіальної громади міста.