Три роки тому сплила каденція комітетів самоорганізації населення (КСН). Цьогоріч у зв’язку з необхідністю економії коштів міська рада позбавила КСН фінансування, а відтак і повноважень. Нині останні виступають за повернення втрачених повноважень, пише “Сity-news”.

Представники КСН прийшли захищати свої права до приміщення, де відбувається пленарне засідання сесії Черкаської міськради. Їх наміри, перед початком пленарного засідання озвучила голова КСН мікрорайону “Дніпровський” Любов Здоровенко:

– Будемо просити депутатів, щоб вони не забирали у комітатеів саморганізації повноваження. Дехто з депутатів каже про те, що у нас там є корупція. Я ніякої корупції не знаю, якщо у них є докази, нехай звертаються у правоохоронні органи. Будуть вибори, дворові збори, конференції. Нехай виберуть не нас а інших людей, але КСН повинні бути для народу. Бо простий люд – дідусі і бабусі, який ми обслуговували, залишиться без допомоги. І мова не лише про видачу довідок та складання актів обстеження побутових умов. Є літні люди, які до зупинки не можуть дійти, і ми ними опікуємось. Ми навіть лавок і мікрорайоні багато поставили, щоб такі люди, йдучи на зупинку, мали, де перепочити.

Гарячі дебати, щодо доцільності відновлення фінансування і повноважень КСН відбулись і у сесійній залі.

Дехто з депутатів наполягав на тому, що КСН потрібні, бо ця структура видає населенню кілька видів довідок, які необхідні для отримання субсидій, тощо. Окрім того, на їхню думку КСН – це елемент громадянського суспільства, який треба розвивати, а не ліквідовувати. Свою позицію противники КСН вмотивували тим, що термін каденції існуючих комітетів самоврядування давним давно закінчився.

– Каденція комітетів самоврядування закінчилась 29 березня у 2019 році. Відповідно до чинного законодавства 30 березня Черкаська міська рада мала розглянути це питання, але не розглянула і до сьогодні. У нас немає машини часу і ми не можемо порушуючи закон, робити вигляд, що сьогодні 30 березня 2019 року. КСН не потрібні, бо вони видають довідки, які реально нікому не потрібні, тож відновлення їх роботи – це штучна бюрократизація, а не дебюрократизація. А нині деякі політичні сили використовують тему КСН у політичних іграх, – вважають вони.

Тим часом на розгляд сесії міськради винесли питання про те, щоб передати повноваження КСН щодо видачі певних довідок Департаменту соціальної політики. Однак ця пропозиція потрібної кількості голосів не набрала.