1 листопада минулого року відбулися електронні торги по приватизації Косарського спиртозаводу. За результатами проведеного аукціону було оголошено переможця, яким стала «Агрофірма імені Горького». Як виявилось, процес передачі майна, оплати  визначеної на аукціоні переможцем суми на сьогоднішній день призупинено. Прокоментувати ситуацію ми попросили керівника Косарського підприємства Юрія Войцехівського.

За визначеними законом правилами, переможець електронних торгів, у нашому випадку «Агрофірма ім. Горького», мала підписати протягом місяця відповідний договір купівлі-продажу із Фондом Держмайна, і потім  протягом місяця здійснити проплату відповідної суму і отримати майно.

Але переможець торгів подав позов до суду. Позивається до того ж Фонду Держмайна, в зв’язку з не дотриманням останнім деяких умов. Річ у тім, що на території нашого підприємства зберігається арештований спирт. Відтак ємності зайняті, їх використовувати новий власник не зможе. Спирт арештований за рішенням суду по кримінальній справі, та являється речовим доказом. Справа тягнеться ще з 2012-го року.

Тобто приватизація призупинена на невизначений термін?

– Фактично так. Процес буде відновлено після вирішення проблеми з тим спиртом. Перший варіант, – суд прийме рішення по тій справі й вирішить долю спирту. Інший – ми звернулись до суду, зокрема це Кіровоградський апеляційний суд,  з проханням винести  рішення якщо це не завадить подальшому розгляду вказаного кримінального провадження щодо вказаного речового доказу.  Можливо, нам дадуть дозвіл перевезти той спирт для зберігання в іншому місці, чи відправити його на переробку. Словом, його долю буде вирішувати суд. Я вірю, що нам вдасться вирішити проблему й процес приватизації завершиться.

Кажуть, хтось із учасників торгів теж подав до суду…

– Так. Фірма «АГРО-МАГНУС» вважає, що торги відбулись із порушеннями законодавства. На їхню думку, не всі учасники мали право брати участь в приватизації. Позов лежить у Окружному адміністративному суді Києва. Побачимо, що суд вирішить по цьому питанню. Взагалі ж це не поодинокі випадки, коли після електронних торгів відбуваються судові позови. Сподіваємось, ближчим часом все владнається.

В якому стані майно?

– На сьогоднішній день Укрспирт, як власник майнового комплексу, забирає частину майна, яке не входило до приватизації. Наприклад, залишки кукурудзи, коксо-хімічне паливо, меляса тощо. Це буде перевезено на інші підприємства, які поки залишились в складі ДП «Укрспирт».  Так само минулого року нам перемістили майно із Бершадського заводу, яке було також приватизоване, а те майно, яке необхідне для власне технологічного процесу в цілісності й доброму, робочому стані. Ніхто не збирається його вирізати, як те відбулося з іншими підприємствами. Нещодавно в мене запитували, навіщо зняли вивіску «Холодний Яр». Так от ця торгова марка належить приватному власнику. Вони звернули до нас із проханням забрати її. За погодження з ДП «Укрспирт»  ми дали дозвіл власнику забрати своє, разом із іншими товароматеріальними цінностями які перебували на зберіганні у нас.

Як із збереженням колективу, адже це основа будь-якого виробництва?

– Трудовий колектив частково збережений.  На сьогодні залишились фахівці які підтримують життєдіяльність нашого підприємства, і які можуть відповідно зреагувати та усунути ту чи іншу несправність яка виникає в процесі життєдіяльності, ми ж на сьогодні забезпечуємо питною водою соціальну сферу села Косарі, а також здійснюємо перекачку на бардополя каналізаційних стоків жителів села Косарі, тому такі спеціальності як слюсарі, електрики, зварювальник, начальники змін, бухгалтерія та охорона залишились. Звісно, коли відбуватиметься  відновлення виробництва, а я в це вірю, що незабаром так і буде, доведеться залучити певних спеціалістів. Тому чекаємо на якнайшвидші відповідні рішення в судах, та відновлення процесу приватизації.

Віталій ІВАНЧЕНКО