Понад 20 млрд грн капітальних інвестицій освоєно на Черкащині за останні кілька років. Про це сказав очільник області Юрій Ткаченко під час Черкаського міжнародного інвестиційного форуму. Він відбувся напередодні на базі автомобільного заводу «Богдан Моторс».

Голова Черкаської ОДА як спікер узяв участь в одній із дискусійних панелей форуму – «Промисловість now: перезавантаження». Як зауважив Юрій Ткаченко, Черкащина, як і в цілому країна, отримала розвинутий промисловий комплекс у спадок на початку своєї незалежності.

– Однак не зуміла швидко, як того потребував час, перелаштувати його під нові умови, – продовжив обласний керманич. – Але то вже минуле. Наше сьогодення та майбутнє – це нові сучасні підприємства та бізнеси, перезавантаження всього промислового комплексу. Гнучкі, технологічні, енергоефективні та експортоорієнтовані підприємства – це необхідна складова успіху. Черкащина йде цим шляхом. За останні кількох років в області відкрили більше десятка сучасних промислових підприємств. Існуючі підприємства знаходять нові ніші та переорієнтовуються на принципово нову продукцію. Як приклад, автомобільний завод «Богдан».

 За словами Юрія Ткаченка, без розвитку інфраструктури неможливо конкурувати за капітал, за нові виробництва. А тому на Черкащині це – пріоритетне питання.

– Я часто чую, що, відновлюючи аеропорт, ми займаємося не тим, – пояснив голова ОДА. – Мовляв, у нас же безліч невирішених проблем, які є бездонним поглиначем ресурсу. Я стверджую, що саме зараз ми займаємося саме тим. Аеропорт – це обов’язкова умова конкурентоздатності нашої території. Кожна транснаціональна корпорація ставить у чек-листі обов’язкових умов наявність повітряного сполучення. Щодо доріг, які десятиліттями ніхто навіть належне не утримував, то я не буду популістом, обіцяючи, що всі вони будуть у відмінному стані завтра або через рік. Але щороку ми відновлюємо все нові напрями. За останні два роки це близько 200 км доріг. Наступне – це території для швидкого запуску підприємств. Рішення тут очевидне – підготовлені промислові зони. Дуже непросто, але ми намагаємося показати такий приклад в місті Золотоноша, в однойменному індустріальному парку. Зараз проходить конкурс на управляючу компанію. Водночас реформа децентралізації, ініційована Президентом і Урядом, дає нам надію, що цей інструмент скоро отримає новий поштовх. Новостворені громади отримують землі в комунальну власність. Черкащина в цьому процесі серед лідерів, всі наші ОТГ отримали таке право, а це 40 тис. га землі. Водночас для нас важливо не тільки розвивати інфраструктуру, а й інвестувати в людей, розвивати підприємництво. Малий підприємець сьогодні – це, можливо, великий промисловець через 5-10 років. Тому ми започаткували низку проектів, серед яких – Школа підприємництва. Усе це є нашою Стратегією-2020, яку ми розробляли спільно з бізнесом, науковцями та громадами. І ми послідовно її реалізуємо.