Директор департаменту охорони здоров’я та медицини катастроф Черкаської міськради Олег Стадник, роз’яснюючи, як не отруїтися лісовими грибами, зацитував дещо переінакшені слова із пісні групи «Плач Єремії» «Вона», пише «Прочерк».


«Незабаром прийде осінь, ми усі розбіжимося по навколишніх лісах…» – написав головний медик Черкас у фейсбуці. І додав, уже від себе: «Пам’ятайте, друзі, про швидкоплинність людського життя. Небезпека і так чатує поблизу, проігноруйте хоча б гриби…»

Як повідомив Олег Стадник у коментарі «Антені», торік в області було зареєстровано 39 випадків отруєнь дикорослими грибами з 62 постраждалими, з яких 8 дітей. 2 особи померли.

– Гриби – не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, які годують груддю, – наголосив пан Стадник. – Рекомендовано відмовитися від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі. Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Негайно викликайте «швидку допомогу», якщо після споживання грибів почуваєтесь зле: нудота, блювання, головний біль, галюцинації, біль у животі. До приїзду «швидкої» необхідно промити шлунок 1-2 літрами слабкого розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини.