Днями у Тальному на Черкащині відбувалася перша зустріч-знайомство присвячена створенню агротуристичного кластеру «Шляхами Трипільської Праматері». Це необхідний економічний розвиток громади під час війни. Таку ідею та подальшу стратегію розвитку цього проєкту керівництву Тальнівської міської ради запропонували – Павло Ярмій, голова правління Громадської організації «Агенція регіонального розвитку Таврійського об’єднання територіальних громад» та проєктний менеджер Вікторія Кулакова. Розповідає видання “Вісті Черкащини“.

На початку зустрічі міський голова Василь Сідько сказав, що навіть у такий надскладний час варто знаходити можливості для економічного розвитку громади. І одним із таких напрямів діяльності є участь у проєкті з розвитку внутрішнього туризму, економіки та інфраструктури.

Потім ініціатори цієї ідеї розповіли свій життєвий досвід та пояснили, чому не варто чекати закінчення війни, а вже зараз потрібно приступати до економічного розвитку громади. Павло та Вікторія були змушені переїхати з рідного міста Нової Каховки в Умань. Зі слів чоловіка, виїхали вони не відразу після окупації Херсонщини, а згодом. Тому, весь час поки перебували там – волонтерили.

Загалом пан Павло успішний підприємець, у рідному місті мав власний бізнес, а також разом із командою організовував ось такі вдалі та продуктивні туристичні проєкти. Чим і вдалося їм суттєво розвинути саме місто. Він розповів, як вони до цього йшли і що отримали в результаті. А от коли довелося переїхати в інше місто, то й тут не склали руки, а показали свій ентузіазм. Знову, як наголошує він, взялися за ту справу, яку вміють робити найкраще, а це економічний розвиток місцевості на основі популяризації того найцікавішого, що тут є.

Коли Павло Олексійович відвідав Легедзине на Тальнівщині, то зрозумів, що саме Трипілля може стати основою туристичного центру на цій місцевості. Адже таких поселень тут було знайдено чимало і за допомогою цього можна створити прекрасний надцікавий майданчик для кожного туриста.

Звісно, як наголосили спікери, для втілення такого проєкту варто залучити до взаємної співпраці місцевих підприємців, громадських активістів та всіх зацікавлених громадян. Тож з наступного тижня почнеться своєрідна підготовка до реалізації – це тренінгові заняття з експертами, напрацювання певних ідей, а згодом і їх реалізація. Адже для того, щоб до нас приїхав турист, зацікавився і порадив іншим, потрібно зробити чимало. Тож всі, хто має бажання долучитися до активної співпраці у розвитку внутрішнього туризму громади, можете долучатися. Команда тільки почне формуватися і ви зможете стати її учасником.