Як черкаські водії реагують на пожежні автомобілі, які поспішають на виклик, чи поступаються місцем у транспортному потокові, чи взагалі реагують?

18 червня співробітники Черкаського міськрайонного відділу Управління ДСНС у Черкаській області спільно з працівниками Патрульної поліції Черкас дали старт операції під умовною назвою «Маячок». Повідомляють в ДСНС області.

Головна мета заходу, – перевірити, як водії реагують на увімкнені спец сигнали встановлені на пожежно-рятувальному транспорті, проблискові маячки та звукову сирену, які рятувальники використовують під час руху автодорогами. Нажаль вже зареєстровані непоодинокі випадки, коли цінні хвилини вогнеборці втрачають під час руху у щільному потоці автотранспорту водії якого не надають рятувальникам перевагу в русі.

Близько одинадцятої години, пожежні та патрульні машини вирушили по заздалегідь складеному маршруту, що розпочинався із села Леськи, Черкаського району та продовжився основними вулицями обласного центру.

Як показав рейд, під час слідування спецавтомобілів із увімкненими звуковими та світловими сигналами переважна більшість водіїв поступалася дорогою, проте були і такі, що їх ігнорували, продовжуючи свій рух без змін.

По факту порушення правил дорожнього руху виявлених порушень, даним автомобілістам-порушникам довелося спілкуватися з патрульними поліцейськими.

«Кожна хвилина на вагу життя. І коли рятувальник швидко може прибути на місце надзвичайної події, у потерпілих значно підвищуються шанси на порятунок і на загальне зменшення збитків внаслідок надзвичайної події», – зазначив начальник Черкаського міськрайонного відділу Управління ДСНС у Черкаській області Андрій Хижняк. – Подібні спільні операції проводитимуть і надалі, аби щоразу нагадувати учасникам дорожнього руху про те, що байдужість та неуважність на дорозі, може мати найвищу ціну, – життя», – наголосив Андрій Анатолійович.

Згідно чинного Кодексу України про адміністративні правопорушення водій транспортного засобу зобов’язаний не перешкоджати руху кареті швидкої допомоги, аварійно-рятувальної служби, пожежної охорони та поліції. За такі порушення передбачений штраф.