Служба безпеки України попередила на Черкащині контрабанду до Євросоюзу 50 предметів старовини скіфського, черняхівського і пеньківського періодів археологічної культури. Повідомила речниця СБУ області Катерина Дрога.

За попередньою версією слідства, місцевий колекціонер намагався налагодити незаконне переправлення за кордон культурних цінностей для продажу. Своїх клієнтів він підшуковував через профільні інтернет-форуми. Товар замовники мали отримувати через сервіси міжнародного поштового зв’язку.

Правоохоронці перехопили відправлення з археологічними знахідками, які контрабандист планував продати зарубіжному покупцеві за 1000 євро.

За висновками експертизи, виявленими предметами старовини є: скіфські сокири, кінська упряж, вудила, наконечники стріл, бронзові монети VIІ-IV століть до нашої ери, зокрема давня монета «ольвійський дельфін», а також прикраси черняхівського та пеньківського періодів.

blank

blank

У межах відкритого кримінального провадження слідчі УСБУ в Черкаській області повідомили фігуранту про підозру за ч. 2 ст. 15 (замах на злочин) і ч. 1 ст. 201 (контрабанда) Кримінального кодексу України.

Тривають слідчі дії.

Заходи з викриття протиправної діяльності проводились спільно з представниками ПАТ «Укрпошта» під процесуальним керівництвом прокуратури Черкаської області.