Міський голова Черкас Анатолій Бондаренко говорить, що в подальшому планує укладати контракти з керівниками комунальних підприємств міста лише на рік. Опісля цього терміну відбуватиметься оцінка фінансової та господарської діяльності КП й ухвалюватиметься рішення про продовження контрактів. Про це він розповів у коментарі “18000”.

За словами Бондаренка, на сьогодні Черкаси – одне з міст, де найбільш лояльно прописані контракти з керівниками комунальних підприємств, тоді як в інших містах вони жорсткіші. Це нібито зумовлює безкарність директорів, які призначають собі купу заступників та виплачують премії працевлаштованим родичам.

– У нас, як починаєш чіпати керівника комунального підприємства, то він починає кричати, що це політичне переслідування, – говорить Бондаренко. – Виходить, що ми затверджуємо керівникам КП штатний розпис, у якому чітко вказана кількість заступників, а потім вони ростуть як гриби: по три, по п’ять, по чотири. І це у кожному комунальному підприємстві. А тільки почали вносити проект рішення про перегляд контрактів – почалась істерика. Немає чого істерити. А  там ми пропишемо чітко, що призначаються заступники виключно з погодження міського голови.

Зокрема, надалі контракти з директорами комунальних підприємств планують укладати терміном на рік.

– Ми за рік будемо оцінювати фінансову й господарську діяльність підприємства і будемо ухвалювати рішення. Я думаю, що не потрібно підписувати контракти на 5 чи 10 років, тому що тоді це дає право кожному керівнику КП відчувати себе таким собі намісником Бога на землі, – розповів Бондаренко.

Рішення про продовження контракту, за словами міського голови, ухвалюватиме він разом із профільними заступниками та керівниками департаментів міської ради.

Нагадаємо, раніше на засіданні виконавчого комітету Черкаської міської ради підтримали проєкт рішення “Про внесення змін до форми контракту з керівником комунального підприємства Черкаської міської ради”. Тоді виконком проголосував за те, щоб мати змогу в одноосібному порядку вносити зміни у вже укладені трудові угоди з очільниками комунальних закладів, розширивши причини для їхнього звільнення. Зокрема, мова про так звану втрату довір’я до очільника організації з боку органу управління.

Уже наприкінці квітня на сесії міської ради департамент житлово-комунального комплексу хотів внести зміни до статутів низки комунальних підприємств, аби посилити контроль за їхніми керівниками. Зокрема, департамент хотів контролювати витрати підприємств, а також їхню структуру. Однак тоді питання внесення змін до статутів були зняті з порядку денного.